Martin Károly Kremnica

Rozruch v mestskom parlamente obrazom: Ortac chcel nadiktovať poslancom uznesenie

Na včerajšom mimoriadnom zastupiteľstve bolo horúco. Žiadosť eseročky Ortac, ktorá chce v Kremnici ťažiť zlato, nahnevala primátorku. Ani poslanci podobný postup ešte nezaznamenali. Do parlamentu prišli aj zástupcovia OZ Kremnica nad zlato. Pozrite si nezostrihaný záznam diskusie.

Ilustračný obrázok k článku Rozruch v mestskom parlamente obrazom: Ortac chcel nadiktovať poslancom uznesenie
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Nadiktované uznesenie

Žiadosť spoločnosti Ortac s.r.o. sa týkala konkrétne projektu tzv. Štureclandu, v ktorom chcú zástupcovia spoločnosti spojiť ťažbu, s rozvojom cestovného ruchu. Spoločnosť podala na mestské zastupiteľstvo žiadosť s týmto znením: „Mestské zastupiteľstvo v Kremnici súhlasí, aby spoločnosť Ortac, s.r.o., Kremnica iniciovala posúdenie sociálnych, ekonomických a environmentálnych dopadov a prínosov jeho investičného konceptu Šturecland v kremnickom dobývacom priestore podľa najvyšších štandardov transparentnosti a profesionality a aby v nadväznosti na otvorený, čestný a priamy dialóg medzi všetkými dotknutými stranami z kremnickej oblasti o zložkách návrhu tejto investície Ortac, s.r.o., následne predložil výsledný projekt príslušným úradom na posúdenie dopadov na životné prostredie podľa príslušných platných zákonov,

Reakcie boli takmer zhodné

Na túto žiadosť reagovali takmer zhodne zastupitelia, primátorka Zuzana Balážová, ale aj Ľuboš Kurthy, predseda OZ Kremnica nad zlato. „Nepamätám si takýto prípad,“ odpovedá Marián Vojtko na otázku, či im už niekedy nejaká firma diktovala uznesenie. (celý rozhovor nájdete vo videu č. 3)

Je to prvýkrát za moju takmer sedemročnú primátorskú prax, čo tretia strana diktuje znenie uznesenia samospráve. Okrem toho je to legislatívny nezmysel. Úlohou obce nie je spolupracovať na investičnom koncepte súkromnej spoločnosti, ale pripomienkovať konkrétny zámer a neskôr jeho posudzovanie podľa platných zákonov. Ten však Ortac doposiaľ oficiálne nezverejnil, takže stále nevieme, čo chcú vlastne v Kremnici robiť a ako,“ zareagovala primátorka pre ziar.sme.sk.

Poslanci uznesenie zmenili. V jeho prvom znení sa nachádzalo to, že zastupiteľstvo berie žiadosť spoločnosti na vedomie a ak Ortac s.r.o. bude iniciovať posudzovanie vplyvov na životné prostredie s projektom Šturecland, bude sa mestské zastupiteľstvo aktívne zapájať do tohto procesu. (kompletný pôvodný poslanecký návrh aj s bodom c nájdete vo videu)

Tento návrh však primátorka hneď označila ako legislatívny nezmysel a navrhla aby sa z návrhu vypustili vety o aktívnom zapojení a v uznesení zostalo len: „Budeme postupovať v zmysle zákona 24/2006“ (Zákon o posudzovaní vplyvov na životné prostredie pozn red.)

S podobným názorom vystúpil aj predseda OZ Kremnica nad zlato Ľuboš Kürthy. Vo svojoim prejave zdôraznil, že nepochybuje o dobrom zámere poslancov, ale podľa neho ich formulácia skôr nahráva snahám ťažiarom. (celé Kürthyho vyjadrenie nájdete vo videu č.3)

Poslanci napokon bez väčších ťažkostí uznesenie zmenili podľa návrhu primátorky a združenia. Zastupiteľstvo tak po búrlivej diskusii skončilo nakoniec potleskom.

Spokojný je aj Ortac

Otázky súvisiace s predloženým textom uznesenia sme adresovali aj Ortac-u. „Čo je obvyklé a úplne štandardné je otvorená komunikácia s mestom. Nám zostal otvorený iba tento spôsob. Preto sme požiadali mestské zastupiteľstvo o vyhlásenie, že kúsok svojho času venujú posúdeniu konceptu Šturecland spoločne s nami a občanmi, aby záverečný návrh projektu, ktorý z dialógu vzíde, spĺňal potreby všetkých a priniesol očakávaný impulz ekonomike. Zdá sa nám neefektívne, aby si každá strana robila v kútiku svoje a pracovala izolovane“ vysvetľuje postup spoločnosti Viktor Pomichal, riaditeľ pre Slovesnko Ortac s.r.o.

Navrhované znenie bolo iba príkladom, ktorý mal ukázať, čo by podľa nás mohlo viesť k požadovanej úrovni otvoreného dialógu. Zároveň sme očakávali, že navrhnuté znenie bude predmetom širšej diskusie, a to sa aj stalo. Naša žiadosť bola riadne prediskutovaná poslancami v relevantných komisiách. Sme radi, že na základe tejto diskusie si poslanci vytvorili svoje vlastné znenie vyhlásenia, ktoré aj odhlasovali. Táto rezolúcia otvorila komunikáciu a v zmysle toho v nej budeme pokračovať,“ dodáva Pomichal.

Za posun v komunikácii považuje Pomichal aj výsledné uznesenie. „Je to veľký krok dopredu. V roku 2011 primátorka Kremnice odmietla dialóg a akejkoľvek investícii, a v roku 2012 sa ani neunúvala odpovedať na našu žiadosť o preskúmanie aspektov investičných príležitostí. Teraz, v roku 2013 mesto prostredníctvom poslancov a komisií s nami nadviazalo komunikáciu, čo považujeme za významný úspech a základ na ďalšiu spoluprácu,“ dodáva na záver.

V kremnickom parlamente bolo po čase rušno
8
Galéria
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk
Búrlivá diskusia v kremnickom parlamente
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM