Martin Károly Samospráva

Rušno v krajskom parlamente: Poslanci nepodporili Kremničanov ani na druhý pokus

Kremničanov, bojujúcich proti povrchovej ťažbe v blízkosti mesta, opäť nepodržala väčšina poslancov župy. Aj keď všetci deklarovali, že sú proti ťažbe, o uznesení sa nakoniec ani nehlasovalo. Rozhodli o tom zväčša poslanci Smeru. Boj žiarskych poslancov bol márny.

Ilustračný obrázok k článku Rušno v krajskom parlamente: Poslanci nepodporili Kremničanov ani na druhý pokus
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Kukolík: Je to arogancia moci!

Takéto správanie musím jednoznačne nazvať ako prejav arogancie moci poslaneckého klubu Smer SD, v krajskom parlamente v Banskej Bystrici,“ hovorí bezprostredne po hlasovaní o stiahnutí bodu z rokovania, Ladislav Kukolík, poslanec BBSK. Výnimku podľa neho tvoria poslanci Smeru žiarskeho regiónu. Tí za stiahnutie tohto bodu nehlasovali.

Dnes, 18. októbra sa opakovala sitácia z 23.augusta, kedy sa o predloženom návrhu, teraz už všetkcýh štyroch poslancov žiarskeho regiónu, malo hlasovať prvýkrát. Uznesenie, podľa mnohých symbolické a deklaratívne, malo podporiť Kremničanov, v ich boji proti povrchovej ťažbe zlata a striebra, s použitím kyanidovej tecnológie. Viac TU: Kremnické zlato: Krajskí poslanci odporcov ťažby nepodporili

Skoro rovnaký scenár

Žiarskym poslancom, vtedajší navrhovateľ stiahnutia, Jozef Ježík ako aj predseda BBSK Vladimír Maňka, vyčítal nejednotnosť v tejto otázke v kremnickom regióne. Poslanci však iniciovali stretnutie OZ Mikroregión Kremicko, kde požadovanú jednotnosť dosiahli. Viac TU: Kremnické zlato: Župní poslanci sa zjednotili, predkladajú návrh proti ťažbe spoločne

Navyše dotknuté samosprávy, teda z Kremnice, Kremnických Baní a Lúčok prijali už pred časom uznesenia v ktorých sú jednoznačne proti takejto ťažbe.

Nové argumenty Smer-u

Dnes krajskí poslanci, zväčša poslaneckého klubu Smer, pridali nové argumenty, prečo návrh uznesienia stiahnuť z rokovania. Podľa Ježíka by mohla hroziť Slovesnku arbitráž, podľa Maňku bola zas téma politicky zneužitá pred župnými voľbami.

„Ano, ja to určite zneužijem. Poviem, že poslnecký klub Smeru odmietol hlasovať proti kyanidovej ťažbe zlata v Kremnici,“ srakasticky komentuje Maňkove vyjadrenie Daniel Gelien. Ladislav Kukolík pridáva: „Vyslali jasný signál, (poslanci Smer-u, pozn. red.) že sú tu dve kategórie občanov, rovní a rovnejší. Prípad Detvy bol krajským zastupiteľstvom schválený, prípad Kremnice už nie,“ hovorí ďalej Kukolík. Podľa neho je ďalším precednsom aj to, že poslanecký návrh, ktorý prešiel rokovacím poriadkom, nebol schválený. „Toto sa nestalo 8 rokov ako pôsobím v tomto parlamente,“ dodáva.

Pozrite si kompletné vyjadrenia žiarskych poslancov v priložených videách

Podstatné je to, aby sme tento bod dotiahli do konca. Ja po dnešku, či už budem, alebo nebudem zvolený za predsedu, dávam do všetkých komisií, aby sme tento problém dotiahli do konca, aby sme prijali normálnym spôsobom uznesenie v pokoji, aby sa prerokoval v komisiách,“ konštatuje predseda BBSK Vladimír Maňka, ktorý je podľa vstných slov proti ťažbe a kyanidovému luhovaniu, sám sa však dnes postavil za stiahnutie tohto bodu z rokovania.

Pozrite si jeho kompletné vyjadrenie v priloženom videu

Rušno v krajskom parlamente: Poslanci nepodporili Kremničanov ani na druhý pokus
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM