Martin Károly Rôzne

Š.BANE: Problémy s pitnou vodou vyriešia iba nový zdroj vody a vodovod

Štiavnické Bane 20. mája - Dlhodobý problémy so znečistenou pitnou vodou v obci Štiavnické Bane v okrese Banská Štiavnica vyrieši iba nový vodovod. Približne 800 dedinčanov čerpá dodnes vodu najmä zo starého zdroja z Richňavskej štôlne, ktorý ale hyg

Na vybudovanie nového vodovodu potrebuje ale obec státisíce, možno až milióny eur. Dedina je totiž v členitom teréne, kde je značné prevýšenie a budovanie rozvodov je stavebne náročné.

Podľa starostu Stanislava Neuschla úpravňa vody pri starom zdroji prešla pred asi dvoma rokmi čiastočnou obnovou a znečistenie sa znížilo. Z ministerstva životného prostredia vtedy na to získali dotáciu asi 2 milióny Sk. Na vybudovanie rozvodov do dolnej časti dediny by ale potrebovali ďalších asi 450.000 eur. Projekt už majú podaný na Envirofonde.

Starosta ale hovorí, že celý problém by sa dal vyriešiť vybudovaním úplne nového vodovodu z harmaneckého zdroja a výstavbou vodojemu v časti Horná Roveň. Odtiaľ by sa dali rozvody priviesť do celej obce. Na tento zámer už obec dala vypracovať aj projektovú dokumentáciu a s ňou sa bude pokúšať získať zdroje z eurofondov.

Obec by však v tejto súvislosti potrebovala obnoviť aj starú čistiareň odpadových vôd, ktorá je v havarijnom stave. Aj táto investícia vyžaduje podľa predbežných odhadov asi 350.000 eur.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM