Martin Károly Rôzne

S dôsledkami prívalových dažďov sa musíme zmieriť

Žiar nad Hronom 29. júna - Vytopené pivnice a neodtekajúca voda po prívalových dažďoch sa rozoberali aj na uplynulom mestskom zastupiteľstve. Zdá sa, že boj proti následkom ničivých búrok mesto v najbližšej budúcnosti nedokáže vyriešiť.

Kanalizácia je zastaraná. Voda zostáva na chodníkoch a odteká do bytových spoločenstiev,“ povedal počas interpelácii na poslednom mestskom zastupiteľstve poslanec Jozef Tomčáni. Podobné problémy v interpelácii predložili aj jeho kolegovia.

Stanovisko samosprávy k neustále vytýkanému nedostatku je, že žiadne mesto nie je stavané na také prudké prívalové dažde, akých sme v poslednom období svedkami: „S týmto sa borí každé mesto na Slovensku,“ povedal hovorca Žiaru nad Hronom Martin Baláž. Podľa neho je však na tom Žiar určite lepšie ako minulý rok: „Na jar sme dali kompletne vyčistiť všetky vpuste od nánosov, ale ak ide o kanál umiestnený na ceste, nevieme ho zväčšiť, to by sme museli rozkopať celé mesto,“ hovorí hovorca, pričom dodáva, že na niečo podobné nemá radnica vyčlenené ani finančné prostriedky.

V súčasnosti je teda situácia zo strany vedenia Žiaru neriešiteľná. Určitá časť kanalizácie v blízkosti bytových domov nespadá do kompetencie mesta, ale zodpovednosť za ne nesie správa jednotlivých bytových spoločenstiev: „Za časť kanalizácie a to konkrétne od domu až po zaústenie do hlavnej kanalizácie je vo väčšine prípadov zodpovedné spoločenstvo vlastníkov bytov alebo správca. Problém zatápania bytových domov pri prívalových dažďoch ale nie je problémom tejto časti kanalizácie, ale je vo väčšine prípadov problémom hlavnej kanalizácie, keďže tá nestíha vodu z týchto extrémnych dažďov odvádzať, prípadne nefungujú alebo chýbajú vpuste. Táto voda sa potom dostane do suterénov domov, kde spôsobuje problémy,“ hovorí Július Malý zo spoločnosti Bytspol.

Problematická je podľa neho aj otázka vlastníctva prípojky: „Muselo by sa preverovať, kto ju vlastne voľakedy vybudoval, či vodárne alebo ten, kto staval dom. A stávalo sa, že spoločenstvá respektíve byty v nich nemali uvedené, že odkupujú aj kanalizačnú prípojku, takže sa stratila informácia o tom, kto je vlastníkom,“ podotýka Malý na záver.

Katarína Pružinová

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM