Barbara Dallosová Kultúra Rôzne Správy

S pravými gajdošmi i vo vínnej pivnici: Najoriginálnejšie fašiangy v Žiari a okolí

Čas fašiangových veselíc sa blíži. Mestá a obce v našich končinách stavili na rôzne nápady. Prinášame najzaujímavejšie z nich.

Ilustračný obrázok k článku S pravými gajdošmi i vo vínnej pivnici: Najoriginálnejšie fašiangy v Žiari a okolí
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Fašiangy, teda čas medzi Tromi kráľmi a Popolcovou stredou, sa má niesť v duchu hodovania a zábavy. Nečudo, hneď po pochovaní basy totiž nastáva 40 pôstnych dní. Tradičné i menej tradičné fašiangové veselice chystajú v niekoľkých mestách i dedinkách v okolí. A to nielen v kulturákoch. Fašiangovať sa bude aj na lyžiach, v podzemnej pivnici, či na medzinárodnom gajdošskom stretnutí…

Fašiangy v pivnici

10. februára, Ringbürgerova pivnica, Kremnica
Ľudová hudba, fašiangové šišky, hriatô, ale predovšetkým – kvalitné vína. V takomto duchu sa bude niesť zábava v zaujímavých priestoroch. Ringbürgerova pivnica pozýva Kremničanov i nekremničanov fašiangovať do podzemia. Vínna pivnička sľubuje špeciálnu atmosféru.

S atmosférou Balkánu

16. február – Kultúrne centrum Banská Štiavnica
Banská Štiavnica stavila na exotiku. Fašiangovať láka na koncert nefalšovanej rumunskej turbodychovky, a teda spojenie Fanfara Transilvania (ROM) a Balkansambel (SVK). Fanfara Transilvania je známa a oceňovaná balkánska rómska dychovka z historického regiónu, z ktorého pochádza aj legendárny gróf Dracula. Kapela má 10 členov a je založená na rodinnom princípe, prostredníctvom ktorého prechádza hudba a vášeň pre tradíciu z otcov na synov. Tancovať sa bude do úplného vyčerpania…

Blaufuss ski karneval

25. februára, Krahule
Tradičný krahulský karneval má všetko, čo nesmie chýbať ozajstnej hodovej zábave. Masky, zabíjačkové špeciality, tombolu o atraktívne ceny… Zvláštnosťou tejto veselice je ale miesto jej konania. Zábava graduje priamo na krahulskej zjadzovke. Keď sa účastníci karnevalu do sýtosti najedia zabíjačkových dobrôt, môžu obuť lyže a energiu ísť rovno spáliť.

Jubilejné gajdošské fašiangy

24. – 27. februára, Malá Lehota, Veľká Lehota a Jedľové Kostoľany
Medzinárodné stretnutie gajdošov a gajdošských hudieb s názvom Gajdošské fašiangy, ktoré sa každoročne konajú v obciach ležiacich na úpätiach Pohronského Inovca, oslávi tento rok svoje 30. výročie. Hlavný program festivalu s názvom Bol raz jeden gajdoš sa uskutoční v piatok (24. 2.) v Malej Lehote, piatkový program zavŕši fašiangová zábava.

Gajdošské fašiangy sa v Malej Lehote, v dedine s dlhou gajdošskou tradíciou, konajú podľa katolíckeho kalendára každoročne v posledný víkend pred Popolcovou stredou. Podľa starého zvyku krojovaní účastníci sprievodu prejdú celú obec od domu k domu, nezabudnú pritom navštíviť ani svojich rodákov v okolitých obciach a mestách.

V Žiari po svätokrížsky

28. február, Žiar nad Hronom
V Žiari nad Hronom sa tradičná zábava obvykle prebieha na hlavnom námestí. Tento rok mesto avizuje novinku. Hodovať sa totiž bude vo veľkom a fašiangový sprievod Žiarčanov privedie až do starej časti mesta. Zábava vyvrcholí v autentickom prostredí Svätokrížskeho domu, kde sa budú priamo vo dvore ochutnávať svätokrížske zabíjačkové lahôdky.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM