Barbara Dallosová Rôzne

Tak bohatou históriou školy sa môže pochváliť máloktorá dedina: Neuveríte, kto tu bol prvý učiteľ! :) FOTO

Nezvyčajný príbeh! Avšak len vďaka nemu sa môže dedinka v našom okrese pochváliť azda najstaršou históriou zákadnej školy. V tomto roku majú zaslúžený dôvod na oslavu.

Ilustračný obrázok k článku Tak bohatou históriou školy sa môže pochváliť máloktorá dedina: Neuveríte, kto tu bol prvý učiteľ! :) FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Tento rok si v Starej Kremničke pripomínajú 170. výročie od začiatku vzdelávania v obci. Prvé školstvo bolo spontánne a dnešný systém vzdelávania nepripomínalo ani zďaleka. Podľa kroniky a výročnej publikácie o obci sa v Kremničke učí už desaťročia, prvý učiteľ ale žiadnym učiteľom ani nebol.

,,Prvým laickým učiteľom v rokoch 1845 až 1852 bol Očkaj, ktorý bol v obci obuvník. Nemal žiadne vzdelanie, bol však na vojne, kde sa naučil čítať a písať. Tieto svoje vedomosti potom odovzdával deťom v obci. Rodičia detí mu platili naturáliami," vysvetľuje obyvateľ obce a lokálpatriot František Kovár s tým, že vyučovanie sa nekonalo pravidelne, keďže naň neboli priestory.

Budova pre potreby školy bola podľa Kovára postavená až v roku 1862. Prvým riadnym učiteľom bol Jozef Trangoš, ktorý v obci pôsobil 35 rokov a vyučoval po slovensky.

Ako uvádza kronika obce, v tridsiatych rokoch dvadsiateho storočia ale školu postihla pohroma. Zachvátil ju požiar. Budova školy, ktorá bola postavená na mieste ruín zhorenej školy, je vlastne tá, v ktorej sa deti zo Starej Kremničky učia i dnes. Samozrejme, za desaťročia si prešla niekoľkými prestavbami a rekonštrukciami.

Archív. foto: obecná kronika Stará Kremnička

Dnešná škola stojí na tom istom mieste, kde kedysi tá pôvodná
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM