Barbara Dallosová Správy

Šachový klub slávi 80 rokov, prežil i vojnu: Kremničania hrávali v hostinci aj pri čakaní u holiča

Týmto sa môže pochváliť máloktoré mesto! Kremničania majú zrejme známu strategickú hru v krvi. Klub, ktorý šachistov zastrešuje, tu totiž prežil skoro celé búrlivé storočie.

Ilustračný obrázok k článku Šachový klub slávi 80 rokov, prežil i vojnu: Kremničania hrávali v hostinci aj pri čakaní u holiča
Zdroj: TASR

Šachový klub Mestské lesy Kremnica vznikol v roku 1935. Klub funguje takmer nepretržite až dodnes. V súčasnosti má 20 členov, ktorí sa aktívne zúčastňujú na súťažiach a organizujú tiež vlastné podujatia. Tento rok slávi šachový klub okrúhle osemdesiatiny.

Šachovnicu rozložilli, kde sa dalo

Ako uvádza kronika, v krátkom čase, ešte v tom istom roku, ako bol klub založený, sa vyšplhal počet členov na 43. Členovia sa schádzali trikrát týždenne, mali k dispozícií 11 šachovníc. Hrávalo sa bez hodín. Klub si rýchlo získal pupulatiru a už o rok neskôr sa mohol pochváliť počtom členov 61.

,,Zatiaľ čo v „Kasíne“ sa odohrávali „úradné“ stretnutia šachovnice a figúrky nespali ani v hostincoch Štroffek a Tepper a holičských salónoch. Zvlášť hostinský Tepper vychádzal šachistom v ústrety, obstaral im dostatočný počet šachovníc," uvádza sa v kronike.

Podľa záznamov v hostinci dopĺňala šachovú partičku cigánska kapela L. Čirého, ktorú pán Tepper povolal na prianie ctených pánov zákazníkov.

So Žiarčanmi vymietli podlahu :)

O niečo neskôr než v Kremnici, vznikol šachový klub aj v neďalekom Svätom Kríži nad Hronom, teda v niekdajšom Žiari. Svätokrížania sa stretli v súboji i s Kremničanmi a ukázalo sa, že šachisti z baníckeho mestečka nie sú vychýrení len tak pre nič za nič. Ako sa ďalej dočítate v kronike, súboj medzi Kremnickým šachovým klubom a družstvom zo Svätého Kríž bolo vôbec prvým medzimestským stretnutím v histórii kremnického klubu. Šachové derby sa uskutočnilo v roku 1937 a Kremničania zvíťazili 5 : 1.

Oslavovať sa bude vo veľkom štýle

Dvojdňové oslavy výročia klubu začínajú už v piatok (2.10.), pokračovať budú i v nasledujúci deň. V piatok výročnú slávnosť otvorí slávnostná akadémia vo veľkej sále Mestského kultúrneho strediska. Hosťom má byť šachista a divadelník Anton Brčka mladší. V sobotu sa program presunie na pešiu zónu. Ako v mene organizátorov avizoval Bohuš Wollner, vzácnym hosťom bude veľmajster a reprezentant Slovenska Ján Markoš.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM