Barbara Dallosová Rôzne Správy

Samo (23) učí Žiarčanov, ako na to: ROZHOVOR s kondičným ténerom

Mladý tréner pomáha športovcom i obyčajným ľuďom, ktorí sa rozhodnú vo svojom živote niečo zmeniť. Nedávno skúsil šťastie i v prestížnej trénerskej súťaži.

Ilustračný obrázok k článku Samo (23) učí Žiarčanov, ako na to: ROZHOVOR s kondičným ténerom
7
Galéria
Zdroj: archív S. Šmondrk

Mladý Lutilčan hovorí, že pohyb je droga. Kondičný tréner Samuel Šmondrk učí pracovať so svojimi telami i Žiarčanov. Najdôležitejšie je podľa jeho slov zaťať zuby a začať.

Trénerom sa zrejme človek nestane za deň. Čo to obnáša?

Samozrejme, ako vo všetkom, aj v tomto sa treba vzdelávať. Ja ešte stále študujem telesnú výchovu a trénerstvo v Banskej Bystrici. Minulý rok som dosiahol štvrtú kvalifikáciu kondičného trénera, čo je druhá najvyššia na Slovensku a pripravujem sa na piatu kvalifikáciu kondičného trénera, čo je tá úplne najvyššia. Ako tréner pôsobím v Žiari a súčasne aj vo Zvolene.

Ako si to máme predstaviť? Trénuješ jednotlivcov či skupiny?

Momentálne robím kondičné prípravy pre športovcov so zameraním na konkrétny šport, ale aj skupinové kondičné tréningy pre verejnosť. Teraz cez leto sme v Žiari na tenisovom ihrisku v parku alebo na kurtoch v Lutile, v zime trénujeme v telocvični štvrtej základnej školy. Som aj kondičným trénerom pre atletický klub AK MŠK Žiar nad Hronom. Vo Zvolene zas robím individuálne tréningy v jednom centre.

Letný tréning na tenisovom kurte
Letný tréning na tenisovom kurte / Zdroj: archív S. Šmondrk

Ako taký kondičný tréning vyzerá?

Na tréningu začíname vždy rozohriatím, nasleduje rozcvička – dynamický strečing, potom sa zameriavam na cviky ktoré spevňujú core, teda stred tela, a na správne aktivovanie dýchacích svalov. V hlavnej časti je vždy funkčný, teda kruhový tréning, ktorý sa cvičí v časových intervaloch. Cviky na tréningoch sa menia a sú zamerané na celé telo. Tréning vždy končíme statickým strečingom. Najlepšie je, že to vyjde vždy pri krásnom západe slnka (úsmev).

Akí ľudia ťa najčastejšie oslovujú?

Väčšinou ma oslovujú športovci ale aj ľudia, ktorí chcú jednoducho zmeniť svoje životy a chcú sa začať viac hýbať a pracovať na sebe.

Je medzi nimi viac mužov alebo žien?

To je asi tak päťdesiat na päťdesiat. Ale na skupinových tréningoch v Žiari sú v prevahe ženy.

Obracajú sa na teba aj ľudia, ktorí nikdy pre svoje telo nič neurobili a s ktorými musíš začať od nuly?

Nie sú to ľudia, ktorí pre seba nič neurobili, ale sú to ľudia ktorí ešte netrénovali taký typ tréningu, aký robím ja. Učím ich na tréningoch správne zapájať svaly a využiť ich v športe, ktorému sa venujú, ale aj v bežnom živote.

Jedna vec je odhodlať sa, druhá vydržať. Ako ľudí motivuješ?

Snažím sa ich na každom tréningu povzbudiť, vždy vo chvíli, keď to najviac potrebujú. Vymýšľam im súťaže, aby sa stále posúvali vpred a zlepšovali sa. Aby ich to stále hnalo ďalej.

Čo by si odkázal ľuďom, ktorí sa každý rok odhodlávajú, že už-už začnú robiť niečo pre svoje telo a zdravie, ale nedokážu spraviť prvý krok?

Najdôležitejšie je začať. Nájsť si v tréningu pravidelnosť. Aj keď len dvakrát do týždňa, ale hlavne pravidelne sa hýbať. Až potom človek zbadá na sebe výsledky, začne ho to baviť, bude si v tréningu viac veriť. A po pár mesiacoch, keď uvidí veľké výsledky, sa tréning pre neho stane drogou (úsmev).

Tento rok si sa objavil aj v prestížnej trénerskej súťaži Fit Leader…

Áno, skúsil som. Bojoval som v kategórii individuálny tréner, článok, foto a video. Do celoslovenského finále som postúpil v kategóriách individuálny tréner a najlepší článok.

Samo skúsil šťastie v prestížnej trénerskej súťaži
Samo skúsil šťastie v prestížnej trénerskej súťaži / Zdroj: archív S. Šmondrk

Kde v Žiari a okolí sa sám rád vyberieš zašportovať?

Najkrajšie tréningy sú v krásnej prírode a na čerstvom vzduchu. Cez leto mám najradšej park. Tam chodím behať a cvičiť na workoutové ihrisko. Na korčule chodím na oddychovú zónu na Etapu, najlepšie sa tam korčuluje a cvičí večer, alebo skoro ráno, keď tam nie je veľa ľudí.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM