Martin Károly Krimi

Samosudca ŠTS zamietol docentovi žiadosť o obnovu súdneho konania

Banská Bystrica 15. júla (TASR) - Samosudca Špecializovaného trestného súdu dnes zamietol žiadosť bývalého vysokoškolského pedagóga Jiřího Polavku z Bratislavy, ktorý sa domáhal obnovy súdneho konania. Domáhal sa jej takmer štyri roky po tom, keď ho

Tým sa mal dopustiť trestného činu úplatku, ktorým je aj vyžadovanie sexu.

Podľa samosudcu dnes Polavka nepredložil žiadne nové dôkazy, ktoré by boli dôvodom na obnovu už právoplatne uzatvoreného konania a trestu. Prokurátorka sa práva odvolať sa voči dnešnému verdiktu samosudcu vzdala. Takéto právo si neuplatnil ani Jiří Polavka s tým, že sa k tomu vyjadrí po porade s manželkou a s právnikmi v zákonom stanovenej lehote.

V novembri 2006 Polavka pred sudcom súhlasil s trestom na dva roky, podmienečne odloženým na päť rokov. Neskôr však svoj názor zmenil. Po tom, ako ho jeho manželka presvedčila, že dohodu o vine a treste uzavrel pod psychickým nátlakom svojho obhajcu, bývalého policajta. Ten s ním mal údajne manipulovať a donútiť ho k uzavretiu spomínanej dohody o vine a treste. Samosudca však vtedy, keď Polavka súhlasil s dohodou o vine a treste, konštatoval, že návrh nie je v rozpore so zákonom, preto s ním súhlasil. Polavkovi hrozil nepodmienečný trest od troch do osem rokov.

Bývalý docent Polavka z Fakulty chemickej a potravinovej technológie STU v Bratislave mal podľa obžaloby poškuľovať po študentke od januára 2006. Vtedy jej údajne počas opravy laboratórnych protokolov navrhol, že je možné vybaviť lepšiu známku, ak za ním príde večer, otvoria si fľašu vínka a budú sa „muchľovať“. V polovici mája jej počas zápočtu povedal, že ju z neho vyhodí, ak nič nebude vedieť. Dodal, že má za ním nasledujúci deň prísť do jeho kancelárie, prípadne niektorý iný deň, kde ju doskúša.

Študentku Polavka skúšal 14. júna vo svojej kancelárii na spomínanej fakulte. Povedal jej, že vedomostne nevyhovela a za zápočet od nej žiadal sexuálne rozptýlenie. Nevyhovela mu však, zľakla sa a z kancelárie ušla. Dobehol ju na schodoch a do výkazu o štúdiu na vysokej škole jej zapísal „dobre“.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM