Martin Károly Iné športy

Šampionát v Púchove, Zverko medzi elitou

V Púchove sa zišli všetci najlepší cyklisti zo Slovenska a Česka. Nechýbala ani žiarska výprava s Davidom Zverkom.

V dňoch 20.6.2012 až 24.6.2012 sa v Púchove zišli všetci najlepší cyklisti zo Slovenska a Česka, aby si zmerali svoje sily na spoločnom národnom šampionáte v cestnej cyklistike.

Termín spoločných majstrovstiev Slovenskej a Českej republiky v cestnej cyklistike je daný Medzinárodnou cyklistickou úniou UCI, kedy aj ostatné krajiny usporadúvajú svoje národné majstrovstvá. [blockquote]Na štarte tohtoročného šampionátu sa prezentovali oproti minulosti, všetky súčasné svetové hviezdy cyklistiky z oboch krajín, akými sú terminátor Peter Sagan, Peter a Martin Velitsovci , Roman Kreuziger, František Raboň či Zdeněk Štybar.[/bloc­kquote] Preteky boli zaujímavé aj tým, že sa konali len týždeň pred štartom najväčších cyklistických pretekov na svete „Tour de France“ a bolo veľmi pravdepodobné, že na najprestížnejšom podujatí sveta sa na štarte objavia spomenutý profesionáli. Hviezdy svetového peletónu prišli povzbudiť tisícky fanúšikov a pretekári sa im za to odvďačili výbornými výkonmi s očakávaným koncom najmä na slovenskej strane.

Po dvoch rokoch, kedy spoločný šampionát v cestnej cyklistike organizovala česká strana dostal možnosť zorganizovať tento cyklistický sviatok Veloklub Púchov, ktorý vedú bratia Ladislav a Tibor Velitscovi , otec a strýko úspešných profesionálnych jazdcov tímu Omega Pharma – Quick Step. Na tomto významnom podujatí sa mal možnosť predstaviť aj najúspešnejší žiarsky cyklista, talentovaný David Zverko.

[color=#cc0000]­[size=14]Kadet v časovke juniorov [/size][/color]
Vekom ešte kadet po ostaršení nastúpil na štart juniorov v disciplínach časovka jednotlivcov a cestný pretek jednotlivcov s hromadným štartom. V stredu 20.6.2012 bola na programe spoločného šampionátu časovka jednotlivcov juniorov, ktorá viedla z Námestia slobody v Púchove smerom na Nimnicu s obrátkou pred obcou Udiča.

Juniori absolvovali trasu dvakrát v celkovej dĺžke 30,8km. Profil časovky bol mierne zvlnený no sprevádzaný vetrom. Medzi juniormi sa prekvapenie nekonalo. Skvele pripravený Mário Daško ( Slávia ŠG Kellys Trenčín) zvíťazil časom 40:54:75 pred domácim Erikom Baškom ( CK Epic Dohňany), ktorý dosiahol čas 41:38:55. Najväčší objav Slovenskej mládežníckej cyklistiky posledných dvoch rokov Žiarčan David Zverko vo svojej najdlhšej časovke v živote si počínal výborne a časom 42:25:25 získal bronz.

V časovke Elite, ktorá sa išla na 39km ani tak nešlo o to, či v rámci SR vyhrajú Velitsovci, ale o to, kde sa umiestnia v porovnaní s Čechmi. Náš najlepší časovkár Peter Velits ( Omega Pharma – Qiuck Step) nedal na domácej trati šancu ani susedom z Česka a triumfoval s náskokom trinástich sekúnd pred Janom Bártom (Team NetApp) a štrnástich sekúnd pred bratom Martinom.

Peter Velits získal svoj prvý časovkársky titul Majstra SR . Na pódiu dvojičky doplnil ich bývalý tímový kolega z Milramu Matej Jurčo ( Whrirpool – Author).

V sobotu 23.6.2012 bol na programe šampionátu cestný pretek juniorov na 117km. Preteky štartovali tiež z Púchova , no pretekári si to tento raz namierili opačným smerom. Po ôsmych kilometroch začali krúžiť po okruhu Lednické Rovne – Horovce – Kvašov – Lednica – Dolná Breznica – Lednické Rovne.

[color=#cc0000]­[size=14]Na víťaza chýbala minúta a 37 sekúnd[/si­ze][/color] Okruh meral 18,2km a juniori ho absolvovali šesť krát. Aj profil cestného preteku bol len mierne zvlnený, žiadne náročné stúpania či zjazdy. Aj v tomto preteku potvrdil pretekár Slávie ŠG Kellys Trenčín Mário Daško svoju výbornú formu na šampionáte a po vydarenom úniku s českým Kukrlem z Uničova získal svoj druhý titul. So stratou 0:01:37 priviedol do cieľa vynikajúcim záverečným špurtom hlavnú 31 člennú skupinu David Zverko a získal na šampionáte už druhú medailu, tentoraz striebornú.

[blockquote]Tretia priečka patrila Erikovi Baškovi ( CK Epic Dohňany ). Daško, Zverko a Baška sa stali najlepšími juniormi šampionátu. [/blockquote]

[color=#cc0000]­[size=14]Domi­noval Sagan[/size] [/color] Kategória Elite absolvovala desať okruhov v celkovej dĺžke 190km. Na preteky sa prišlo pozrieť azda najviac fanúšikov v našej cyklistickej histórii a očakávalo sa čo vymyslí peletón aby sa „striasol“ Petra Sagana ( Liquigas – Cannondale). Po 190km sa v Lednických Rovniach tešil zo svojho už druhého titulu národného šampióna opäť Peter Sagan pred Petrom Velitsom ( Omega Pharma – Quick Step) tretia priečku obsadil Patrik Tybor ( Dukla Trenčín Trek ).

**Pekné počasie, fantastická divácka kulisa, veľké počty štartujúcich, výborná úroveň, dokonalé zabezpečenie podujatia, to všetko z tohto cyklistického sviatku spravili vynikajúce podujatie. Zažili sme v Púchove fantastický týždeň svetovej cyklistiky. Diváci aj pretekári si naozaj užívali túto skvelú atmosféru, pretože cyklistika je len jedna a tá cestná je takou čerešničkou na torte rodiny cyklistov. Teší nás, že aj žiarska cyklistika mala na týchto superlatívoch svoj podiel,“ dodáva na záver tréner žiarskych cylkistov, **František Sitora****.

[color=#cc0000]­Súvisiace články[/color] [link=http://www­.ziar24.sk/clan­ky?extend.122550_Da­vid-Zverko---slovensky-talent-roka]David Zverko – slovenský talent roka[/link] [link=http://www­.ziar24.sk/clan­ky?extend.121455_Zver­ko-patnasobnym-Majstrom-Slovenska]Zverko päťnásobným Majstrom Slovenska[/link]

puchov
4
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM