Martin Károly Rôzne

Šášov už po siedmy raz ožije hradnými hrami

Už po siedmy raz ožije hrad Šášov hradnými hrami. Združenie na jeho záchranu tu totiž 30. júla organizuje ďalší ročník tohto podujatia. "Jeho hlavným cieľom je šíriť myšlienku záchrany hradu," skonštatoval predseda združenia Rastislav Uhrov

Šášovské hradné hry sa začínajú výstupom na samotný hrad spojený so sprievodcovským slovom. Vystupovať budú šermiari, sokoliari či brušné tanečnice. Na záver pripravili organizátori aj ohňovú šou. Deti si budú môcť v rámci podujatia skúsiť svoje zručnosti v tvorivých dielňach, vyraziť si napríklad vlastnú mincu či opečiatkovať list dobovým pečatidlom. Navštíviť budú môcť aj Rozprávkový les.

Otvorená bude aj pamätná izba, ktorá je zároveň aj informačnou kanceláriou Združenia na záchranu hradu Šášov,“ podotkol Uhrovič. Na podujatie sa platí vstupné. Prostriedky, ktoré sa organizátorom podarí vyzbierať, sa potom použijú na rôzne projekty, ktoré združenie v súvislosti s hradom pripravuje.

Teraz riešime hlavne vlastnícke veci. Mali sme dva väčšie projekty, ktoré sme zrealizovali. Naše projekty sa netýkajú len samotnej fyzickej záchrany hradu,“ podotkol Uhrovič. Okrem toho sa členovia združenia venujú aj ďalším činnostiam. V minulosti otvorili náučný chodník či osadili pamätnú tabuľu na pamätnú izbu.

Hrad Šášov v súčasnosti tvoria rozľahlé zrúcaniny hradu v nadmorskej výške 340 m nad morom. Sú na strmom brale nad tokom Hrona priamo nad dedinou Šášovské Podhradie. Tá je v súčasnosti mestskou časťou Žiaru nad Hronom. Hlavným cieľom Združenia na záchranu hradu Šášov je konzervácia hradu, obnova jeho niektorých častí, teda zachovanie súčasného stavu.

Zdroj: TASR Foto: archív Žiar24

[color=#ff0000]­Súvisiace video [link=http://www­.ziar24.sk/clan­ky?extend.60860_Sa­sovske-hradne-hry-s-rekordnym-poctom-navstevnikov.139]Šá­šovské hradné hry s rekordným počtom návštevníkov[/link] video z milého ročníku

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM