Martin Károly Samospráva

Šášovčania sa dočkali: Mesto im opraví cintorín aj dom smútku, koľko to bude stáť?

Oddelená žiarska mestská časť Šášovské Podhradie má dlhoročný problém s cintorínom aj s domom smútku. Reakcia mesta sa dostavila až po petícii obyvateľov. Koľko mesto teraz zacvaká?

Ilustračný obrázok k článku Šášovčania sa dočkali: Mesto im opraví cintorín aj dom smútku, koľko to bude stáť?
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Mesto rozhýbala petícia

Dom smútku je nedôstojné miesto, zateká doň, zo stropu padá omietka priamo na katafalk, ktorý pomaly rozožierajú červotoče, takže sa naň bojíme položiť rakvu s nebožtíkom,“ uviedol koncom októbra pre ziar.sme.sk Šášovčan František Puliš, ktorý petíciu za opravu inicioval. Podľa neho je toto len časť problémov, súvisiacich s cintorínom. Podpis k nej pridalo 35 rodín z tejto mestskej časti.

Mesto zareagovalo po obhliadke primátorom mesta. „Požiadavky občanov z tejto časti mesta sú oprávnené, v blízkej dobe preto osadíme okolo objektu cintorína nové oplotenie,“ sľubuje Peter Antal.

Diviaky útočia najmä v zime

Podľa Martina Baláža, hovorcu mesta, budú výmenu pletiva pri cintoríne robiť mestské technické služby. „Zatiaľ je to vyčíslené na výmenu 170 bežných metrov pletiva, vymieňať sa bude aj vstupná brána,“ konkretizuje Baláž.

Podľa neho pokoj v cintoríne narušuje lesná zver. „Najviac takýchto návštev sme zaznamenali počas minulej tuhej zimy,“ hovorí ďalej. Rozpočet na tieto úpravy je zatiaľ necenený na 3000 eur. V cene je podľa neho aj výrub kríkov pri plote. „Tieto úpravy sa budú realizovať najneskôr na jar, ale možno aj počas zimných zimných mesiacov, keď bude teplejšie,“ hovorí ďalej hovorca mesta.

Dom smútku v havarijnom stave

Strecha domu smútku v Šášovskom podhradí je už prekrytá plachtou. „Počas jarných mesiacov začneme s rekonštrukciou strechy, aby do domu smútku nezatekalo. Opravíme tiež opadávajúcu fasádu, aby sa stavba ďalej neznehodnocova­la.", hovorí primátor Peter Antal.

Podľa Baláža sa práce na dome smútku začnú najskôr na jar. „Okrem strechy sa bude meniť aj navlhnutá fasáda,“ konkretizuje. Do tejto chvíle má mesto podľa neho nacenenú opravu strechy. „Je to zhruba 1500 eur, fasáda ešte nie je nacenená,“ dodáva Martin Baláž.

Cintorín bude väčší

Z pohľadu vedenia mesta je tiež nutné nielen opraviť poškodené oplotenie, ale cintorín aj kapacitne rozšíriť. „Keďže v jednej časti susedí cintorín s mestskými pozemkami, rozhodli sme sa ho kapacitne rozšíriť. Pri oprave oplotenia ho preto rozšírime smerom dohora, kde pribudne možnosť nových hrobových miest," dodáva žiarsky primátor.

Mesto má teda zatiaľ v rozpočte vyčlenených 4 500 eur na tieto úpravy. Výsledná cena ale bude pravdepodobne vyššia. V tomto odhade ešte chýba položka na opravu fasády.

Takto vyzeral šášovský cintorín po povodni v lete 2011: Šášovčania odstraňujú škody po povodni

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM