Správy

Schátraná časť žiarskej nemocnice: Na stole je úplne nový plán

Kraj a sieť nemocníc hľadali spoločnú reč o schátranom pavilóne B už pred rokomi. Vedenie nemocnice teraz prišlo s novým konceptom.

Ilustračný obrázok k článku Schátraná časť žiarskej nemocnice: Na stole je úplne nový plán
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Spoločnosť Svet zdravia predložila vedeniu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) novú víziu rozvoja nemocníc v Rimavskej Sobote a v Žiari nad Hronom. Ako v utorok informoval hovorca spoločnosti Tomáš Kráľ, v obidvoch prípadoch spoločnosť počíta s generálnou prestavbou nemocničného zázemia a s rozsiahlymi investíciami prevyšujúcimi pôvodný zámer spred dvoch rokov.

Nové urgenty, izby aj operačné sály

,,Z rimavskoso­botskej nemocnice má Svet zdravia zámer urobiť nadregionálne centrum pre akútnu medicínu s novými odbornosťami v kardiovaskulárnej a v onkologickej liečbe. V žiarskej nemocnici chceme zachovať profil akútnej nemocnice regionálneho významu," podotkol Kráľ.

V obidvoch lokalitách by tak podľa jeho slov vznikli moderné urgentné príjmy, multiodborové intenzivistické oddelenia, nové operačné sály a pacientske izby v jedno- a v dvojlôžkovom štandarde. Svet zdravia nakoniec prehodnotil pôvodný zámer dostavať nevyužívané nemocničné pavilóny B, ktoré podľa jeho názoru v súčasnosti absolútne nespĺňajú základné štandardy pre modernú medicínsku liečbu a komfort pacientov.

Svet zdravia chce investovať viac

Vedenie BBSK a Svet zdravia sa dohodli podľa Kráľa na ďalších rokovaniach, ktoré majú viesť k najlepšiemu riešeniu pre pacientov. Následne by mali byť predstavené zastupiteľstvu a verejnosti. ,,Náš verejný prísľub o generálnom riešení pre nemocnice v Rimavskej Sobote a v Žiari nad Hronom chceme konečne naplniť. V poslednom období sa zásadne zmenili podmienky v sektore zdravotníctva, ktoré sme museli pri našich investičných zámeroch zohľadniť," skonštatoval generálny riaditeľ siete polikliník ProCare a nemocníc Svet zdravia Vladimír Dvorový.

Návrh, ktorý spoločnosť predložila vedeniu BBSK, vychádza z celonárodnej stratifikácie nemocničnej siete a súčasne z trendov v štruktúre chorobnosti regionálneho obyvateľstva. ,,Zo súkromných zdrojov sme pripravení investovať do oboch nemocníc oveľa viac ako v minulosti. Veríme, že s krajom nájdeme zhodu," dodal.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM