Barbara Dallosová Správy Samospráva

Schátranému domčeku v žiarskom parku svitá na lepšie časy: Injekcia od štátu

Historický pavilónik má po novom nielen dostať vynovenú podobu, ale má aj opäť slúžiť. Mesto dostalo na jeho oživenie dotáciu.

Ilustračný obrázok k článku Schátranému domčeku v žiarskom parku svitá na lepšie časy: Injekcia od štátu
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Záhradný domček z 18. storočia víta návštevníkov pri vstupe do Parku Štefana Moysesa z bočnej strany. Pavilónik, ktorý mnohí Žiarčania ľudovo nazývajú kaplnka, má roky zadebnené okná a dvere. Plán zrekonštruovať a sfunkčniť stavbu avizovalo mesto ešte v minulom roku.

Peniaze z ministerstva

Žiarska radnica dala pred niekoľkými rokmi pavilón do nájmu súkromníkovi, teraz je už opäť v majetku mesta. Stavba je v zlom stave, zrekonštruovaná je iba strecha. Ako pred časom uviedol vedúci Kancelárie primátora mesta Martin Baláž, zo spustnutého pavilónu má byť priestor pre drobné kultúrno-spoločenské podujatia a uvažuje sa tiež o stálej expozícii o kaštieli a parku.

Mesto sa uchádzalo o dotáciu z Ministerstva kultúry. Tú aj dostalo. ,,Dostali sme okolo 20 000 eur, čo je trochu menej, než sme žiadali. Začali sme verejné obstarávanie, takže sa určí približná hodnota zákazky," opisuje Baláž súčasný stav projektu.

Termín je neistý

O termíne dokončenia zatiaľ radnica hovorí opatrne. ,,Musíme mať najprv dodávateľa a uvidíme podľa toho, za aký čas je schopný to zrealizovať. My by sme boli radi, keby to bolo hotové ešte tento rok. Ale v tejto chvíli by bolo predčasné hovoriť o dátume. Ide o špecifickú rekonštrukciu, napríklad tie okná bude treba robiť na mieru a pod.," vysvetlil Baláž. Ako zdôraznil, pri prácach sa bude prihliadať na historickú hodnotu objektu a mesto počas celej realizácie spolupracuje s architektom, ktorý vypracoval projektovú dokumentáciu obnovy.

Park mení tvár

V priestoroch historického parku sa v uplynulých mesiacoch realizovalo niekoľko zmien. Najvýraznejšou bola rozsiahla rekonštrukcia futbalového štadióna, ktorý má byť už onedlho slávnostne otvorený (12.8.2017). Medzi menšie projekty patril altánok pre svadby pod holým nebom, ihrisko s rozprávkovou chalúpkou či lanová dráha.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM