Eva Viestová Rôzne

Sedem zdravých dôvodov, prečo si užiť sex

Sex nemusí byť len príjemným spestrením vášho života. Táto aktivita veľmi pozitívne vplýva na ľudské zdravie a to hlavne ak ju vykonávate s milovanou osobou. Zdravotné benefity sexu skúmali aj vedci a výsledky ich štúdií dali ľudstvu ďalšie dôvody, prečo si sex užiť.

Ilustračný obrázok k článku Sedem zdravých dôvodov, prečo si užiť sex
Foto: Eva Viestová

1. Sex sa postará o zdravie vášho srdca

Tak ako každá iná fyzická aktivita, aj sex je pre vaše srdce veľmi zdravý. Nielenže vám pomôže udržať sa vo forme, niekoľko štúdií dokonca dokázalo, že riziko úmrtia na ochorenia srdca klesá s frekvenciou orgazmu. Sexu sa nemusíte vzdávať ani po infarkte. Stačí sa s lekárom poradiť o tom, akú námahu si môžete dovoliť a jeho pokyny dodržiavať. Vďaka sexu sa však budete cítiť mladšie, zdravšie a plní energie.

2. Sex zníži vašu bolesť

Už len pohľad na milovaného partnera dokáže zľahčiť bolesti. Dokázala to jedna zaujímavá štúdia. Keď anestéziológovia ukazovali ľuďom fotografie ich partnerov a atraktívnych cudzích ľudí, zistili, že pohľad na milovaných zvýšil ich prah bolesti. Ak vás niečo bolí, nemusíte sa sexu vyhýbať, práve naopak. Nezabudnite sa počas toho poriadne zadívať na svojho partnera. Ďalšia štúdia zas dokázala, že pravidelný orgazmus zoslabuje menštruačné bolesti.

4. Sex ochráni pred rakovinou

Viaceré výskumy naznačujú, že riziko vzniku rakoviny prostaty klesá s pravidelným orgazmom a stimuláciou semenníkov. Hoci tento zdravotný benefit sexu si vyžaduje viac skúmania, aby ho mohli vedci definitívne potvrdiť, načo čakať a riskovať. Začnite s prevenciou rakoviny prostaty čím skôr.

5. Po sexe sa lepšie spí

Výskumníci zatiaľ neprišli na to, prečo je to tak, ale je to fakt. Po sexe sa naozaj lepšie spí. Tento spánok je zdravý a ľudia sa po ňom prebúdzajú veľmi svieži. Ak máte teda problém so spánkom, často sa v noci budíte a ráno sa cítite úplne nevyspatí a dolámaní, vyskúšajte večerný sex.

6. Sex vás dobre naladí

Určite pre vás nie je prekvapujúce, že človek je po sexe pozitívne naladený. Hormóny, ktoré sa v tele vylučujú pri milovaní, výrazne ovplyvňujú náladu i celkovú psychickú pohodu. Až 70 percent mužov priznáva, že po rannom sexe s partnerkou majú celý deň lepšiu náladu. Orgazmus zvyšuje aj hladinu oxytocínu, a práve tento hormón spôsobuje pocit náklonnosti, dôvery a súladu, dokonca v jeho právomoci treba hľadať aj náš stupeň empatie a pochopenie pre naše okolie.

7. Žiarivá pokožka po sexe

Ak sa po sexe pozriete do zrkadla a zdá sa vám, že vyzeráte akosi lepšie, nie je to len z blaženého oparu vo vašej hlave. Kombinácia redukcie stresu, lepšej nálady a rýchleho prúdenia krvi pod vašou pokožkou vás naozaj rozžiari. Podľa viacerých odborníkov sex dokonca spomaľuje prejavy starnutia.

Ilustračné foto: cbc.ca

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM