Martin Károly Rôzne

SHMÚ: Varuje pred povodňami takmer na celom území Slovenska

Hydrometeorológovia varujú pred možným vznikom povodní na takmer celom území Slovenska s výnimkou západných oblastí.

Najvyšší, tretí stupeň výstrahy platí až do odvolania pre rieky Hron, Ipeľ, Hornád, Hnilec, horný tok Nitry a dolný tok Bodrogu. Tretí stupeň povodňovej aktivity dosiahli o 16.00 h hladiny tokov Neresnica, Krupinica a Štiavnica v Banskobystrickom regióne. Najvyšší stupeň povodňovej aktivity dosahujú aj hladiny riek Handlovka a Nitra v Bratislavskom regióne, ako aj tokov Roňava a Olšava v Košickom regióne.
Riziko povodní je tiež na riekach Slaná, Žitava, dolnom toku Nitry a na tokoch v regióne Horného Považia a Liptova. Platí tu výstraha druhého stupňa. Druhý stupeň povodňovej aktivity prekonali viaceré toky v Banskobystrickom regióne. Hladiny nebezpečne stúpli na Čiernom Hrone, Hrone, Slatine, Suchej, Tisovníku, Krtíši a rieke Rimava.
Na zvyšnom území okrem západného Slovenska je vyhlásená výstraha prvého stupňa. Vo všetkých regiónoch Slovenska hladiny viacerých tokov už dosiahli prvý stupeň povodňovej aktivity. Ako ďalej na svojej internetovej stránke informuje Slovenský hydrometeorologický ústav, vzhľadom na pretrvávajúci trvalý dážď, predpovedané zrážky a nasýtenosť povodí je predpoklad ďalšieho vzostupu vodných hladín.
Meteorológovia varujú pred zrážkami takmer na celom území Slovenska s výnimkou západných regiónov. Odhadujú, že úhrny zrážok sa budú pohybovať od 20 do 35 milimetrov, miestami sa očakáva až 50 milimetrov. Na západnom a severnom Slovensku tiež SHMÚ vystríha pred vetrom, ktorý by mal fúkať rýchlosťou 15 až 20, miestami až 25 metrov za sekundu.
Na Druhý sviatok vianočný (26.12.) by mala byť malá, miestami prechodne zväčšená oblačnosť a ojedinele slabý dážď alebo prehánky. Na strednom Slovensku sa očakáva ojedinele slabé sneženie. Počasie na začiatok pracovného týždňa čiastočne ovplyvní v pondelok 28. decembra tlaková níž, ktorá postupuje z oblasti Jadranu cez Balkán smerom nad Moldavsko a Ukrajinu. Očakáva sa prevažne veľká, od juhozápadu postupne miestami zmenšená oblačnosť. Zrážky padnú najmä na východe a severe krajiny.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM