Správy Samospráva

Sieň kaštieľa má byť výkladnou skriňou Žiaru: V pláne je aj replika Moysesovho stola

Mesto chce nakúpiť mobiliár do biskupského kaštieľa. Aby pristory nestratili dušu, pôjde o repliky historického nábytku.

Ilustračný obrázok k článku Sieň kaštieľa má byť výkladnou skriňou Žiaru: V pláne je aj replika Moysesovho stola
Zdroj: TASR

Mesto Žiar nad Hronom v najbližšom období zakúpi zásluhou dotácie z Oblastnej organizácie Región Gron vo výške 17 000 eur mobiliár do biskupského kaštieľa. Podľa vedúceho kancelárie primátora Martina Baláža by malo ísť o repliky historického nábytku, aký zachytávajú aj dobové fotografie.

Baláž priblížil, že mobiliárom zariadia biskupskú sieň a tiež priľahlé miestnosti. ,,Zrenovovali sme biskupskú sieň, z ktorej sme vytvorili reprezentačnú sálu mesta Žiar nad Hronom. Je to bývalá reprezentačná sála biskupov, ktorí v kaštieli pôsobili," uviedol.

Táto miestnosť spolu s ďalšími prislúchajúcimi bude slúžiť mestu na konanie rôznych spoločenských udalostí, zasadnutí mestského zastupiteľstva či na sobáše. Prvá oficiálna akcia, tradičné novoročné stretnutie primátora s osobnosťami mesta, sa tu uskutoční koncom januára.

Podľa Baláža by mesto chcelo zakúpiť repliky historického nábytku, akými sú rôzne vitríny a stoličky. Takisto by chceli dať vyrobiť repliku masívneho pracovného stola Štefana Moysesa. Nábytok pôjde aj do miestností, kam chcú tento rok premiestniť Galériu Júliusa Považana, archeologickú expozíciu a pamätnú izbu Štefana Moysesa. Podľa Baláža tak vznikne ucelená expozícia, ktorá bude zaujímavá aj pre návštevníkov mesta.

,,Aktuálne začíname s verejným obstarávaním na tento mobiliár," dodal Baláž s tým, že ak pôjde všetko bez problémov, nové zariadenie by mohlo svoju funkciu plniť už o niekoľko mesiacov.

Nenechajte si ujsť viac noviniek zo Žiaru a okolia a sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM