Barbara Dallosová Správy

Šikovný nápad Dana: Vytvoril apku, ktorá mnohých zoberie na miesto, kde by sa tak ľahko nedostali

Zaujímavý spôsob, ako ukázať ľuďom to, čo by inak nemali možnosť zažiť. To je nápad z dielne Daniela Kubinského, ktorého mobilná aplikácia sa teší veľkej obľube.

Ilustračný obrázok k článku Šikovný nápad Dana: Vytvoril apku, ktorá mnohých zoberie na miesto, kde by sa tak ľahko nedostali
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Banskoštiavnickú kalváriu si už môžu vďaka novej interaktívnej on-line aplikácii pozrieť turisti z celého sveta. Ako hovorí jej autor Daniel Kubinský, jej poslaním je pomôcť záujemcom orientovať sa v celom komplexe kalvárie.

,,Som z Banskej Štiavnice a bývam v takej časti, že kalváriu vidím z okna. Je to moja srdcovka," hovorí Kubinský. Záujem o túto pamiatku zo strany turistov počas posledných rokov vzrástol, autor chcel však dať novou aplikáciou možnosť prezrieť si kalváriu aj tým, ktorí tak osobne nemôžu urobiť.

,,Chcel som, aby si ju mohli pozrieť aj ľudia, ktorí sú zďaleka a nemôžu prísť alebo ľudia na vozíku či takí, ktorí pre zdravotné problémy nevládzu na vrchol kalvárie vyšľapať," pokračuje.

Online aplikácia, ku ktorej sa návštevníci dostanú aj cez oficiálnu stránku kalvárie, ponúka sériu 3D vizualizácií, fotografií a textových informácií. Aplikácia poskytuje prehľad o jednotlivých objektoch kalvárie a základné informácie o nich.

Kým na Slovensku nie sú ešte 3D prehliadky pamiatok bežné, vo svete sú podľa Kubinského nutnosťou, takáto aplikácia je pre turistov nielen veľkým lákadlom, ale aj pomôckou. ,,Najmä mladí turisti už dnes hľadajú informácie najmä na internete," podotýka.

Túto iniciatívu víta aj Martin Macharík, predseda občianskeho združenia Kalvársky fond, ktorý združuje vlastníkov a dobrovoľníkov s cieľom kompletne obnoviť areál kalvárie. ,,Odkedy sa otvoril Dolný kostol, čo bolo pred dvoma rokmi, vzniká kvantum kvalitných fotografií, aplikácií a videí, ktoré pomáhajú kalvárii s propagáciou," uvádza s tým, že aplikáciu nájdu návštevníci aj cez oficiálnu stránku kalvárie.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM