Barbara Dallosová Kultúra

Sitňanfest sa blíži: Tancovalo sa už v blate aj na koberci z bubeníkovej izby

Festival žiarskych hudobníkov píše svoju históriu už nejaký čas. Niektoré momenty špeciálne utkveli v pamäti :)

Ilustračný obrázok k článku Sitňanfest sa blíži: Tancovalo sa už v blate aj na koberci z bubeníkovej izby
Foto: Barbara Dallosová

V poradí ôsmy ročník Sitňanfestu nás čaká 22. októbra o 19:00 v žiarskom MsKC. Na festivale si každoročne zahrá niekoľko kapiel a za jeho organizáciou, ako už naznačuje názov, stoja hudobníci zo žiarskej kapely Sitňan. Tá je na scéne už viac než dvadsaťročie, festival je ale o niečo mladší.

Začiatky v blate

Za osem rokov stihol prejsť Sitňanfest niekoľkými zmenami. Asi tou najzásadnejšou je, že pôvodne šlo o open-air podujatie. Hranie pod holým nebom neraz prinieslo strasti, ale aj nezabudnuteľné zážitky. Celkom prvý ročník sa konal na Revišťskom Podzámčí a vyplynul z potreby žánrového festivalu.

Hneď prvé dva ročníky počasie muzikantov a návštevníkov nešetrilo. Nánosy blata ale v zábave vôbec neprekážali. ,,Čo nás milo prekvapilo bolo to, že to ľudí neodradilo od účasti a mali sme pocit, že sa hádam ešte lepšie zabavili v blate," spomína spevák Vlado Gajdoš.

,,Druhý ročník bol dokonca asi jediným festom na svete, kde ľudia tancovali pred pódiom na koberci z Igorovej (bubeníkovej) detskej izby. Futbalistom sme totiž sľúbili, že po celonočnom výdatnom daždi im nezničíme trávnik, keďže druhý ročník sme organizovali na futbalovom ihrisku v Trnavej Hore, a tak sme pred pódium prestreli koberec. Sľub sme skoro splnili, kým neprišiel kamión pre techniku, ktorý na ihrisku zapadol," hovorí so smiechom Vlado.

Čítajte tiež: Nový klip žiarskych hudobníkov zachytáva všetko: Natrieskaný bar, sud piva na pódiu aj trojitú oslavu narodenín :) VIDEO

Nálada, pivko a chlieb s cibuľou

Po menšej odmlke sa Sitňanfest vrátil, avšak už dnu a s pravidelnou organizáciou. Túto jeseň to bude jeho celkom ôsmy ročník. Festival je známy domáckou atmosférou, kedy si kapely vzájomne vypočujú jedna druhú, všetci sa zabávajú spolu a plocha pred pódiom sa zlieva s backstageom.

Ako hovorí Vlado, základom úspechu je, keď sa stretnú spriaznené kapely. Festival počas svojej histórie pozval už rôznych hostí.

,,Sitňanfest bol tiež jeden z posledných festivalov, kde si zahral dnes už zosnulý Duro Černý, bývalý bubeník Tublatanky. Vtedy k nám zavítal s kapelou Slobodná Európa. Inak sa tu vystriedali najzvučnejšie mená v našom žánri. Aby náš fest bol stále trocha iný a pestrejší, tak sme tento rok do line-upu zaradili rôzne žánre od tradičného punku cez rock, metal až po reggae. Čo ostáva rovnaké je dobrá hudba, nálada, pivko a obľúbený chleba s cibuľou," pozýva kapelník s úsmevom.

Tento rok na Sitňanfeste vystúpia Medial Banana, Totální nasazení (CZ), Hasiaci prístroj, Nekultúra, Got blue balls, Abba a Acid force.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM