Jakub Tílesch Kremnica

Situácia pri jame na Mária šachte sa skomplikovala

Kremnica - 26.8.2010 Staré banské dielo Mária šachta, ktoré sa minulý rok prepadlo, ešte nepovedalo posledné slovo. Za posledné dni, sa približne 50 metrov od starej prepadliny vytvorila nová. V súčasnosti na mieste vykonáva prieskumné práce geolo

**Žiar24 oslovil spoločnosť, ktorá tieto práce realizuje, no spoločnosť po dohode z objednávateľom prác nebude poskytovať žiadne informácie. **

Objednávateľom prác sú Rudné Bane, štátny podnik. „Voda, ktorá sa v podzemí nachádza, spôsobuje povrchové prejavy. V celej oblasti je situácia kritická. Na žilnom ťahu vzniklo prázdne miesto, a to zapríčiňuje nové povrchové prejavy, “ hovorí Jozef Širila – riaditeľ Rudných Baní. „Pomôcť by malo aj zvedenie povrchových vôd, tak aby sa nedostávali do banských diel“ aj napriek tomu, Širila nevylúčil, že sa v budúcnosti môžu objaviť ďalšie prepady.
„V súčasnosti sa na povrchu vykonávajú prieskumné a zabezpečovacie práce, ktoré pokiaľ počasie dovolí by mali byť ukončené v priebehu mesiaca“, dodal riaditeľ Rudných Baní. V závere, však Širila nevylúčil ani to, že pokiaľ sa budú takéto situácie opakovať, môže dôjsť aj k vysťahovaniu okolitých obyvateľov.

„Mesto Kremnica sa k veci nevyjadrí, nakoľko sa jedná o vec medzi dvomi spoločnosťami“ uviedol tlačový tajomník mesta Silver Jurtinus.

Prepad Mária Šachta
33
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM