Barbara Dallosová Rôzne

Skameneliny začal zbierať, keď mal deväť rokov: Dnes má tisíce exemplárov, pozrieť si ich môžete aj vy!

Skameneliny treťohorných rýb, unikátne nohy zo žabky stromovej, úlomok zubov mastodonta, či žraločie alebo mamutie zuby. Aj takéto vzácne fosílie sú súčasťou súkromnej zbierky Romana Arpáša. Do tej teraz môžete nazrieť aj vy.

Ilustračný obrázok k článku Skameneliny začal zbierať, keď mal deväť rokov: Dnes má tisíce exemplárov, pozrieť si ich môžete aj vy!
Zdroj: TASR

Skameneliny od prvohôr po treťohory z hornej Nitry, ale aj iných krajín Európy, Afriky, Ameriky a Ázie predstaví výstava s názvom Zabudnuté v čase. Túto súkromnú zbierku skamenelín Romana Arpáša si môže verejnosť prezrieť v Pohronskom múzeu v Novej Bani od 13. marca do 27. apríla.

,,Autor výstavy začal svoje prvé skameneliny zbierať, keď mal sotva deväť rokov. Počas jednej prechádzky v lese našiel skamenelinu, a to ho natoľko upútalo, že sa paleontológii začal venovať cielene. Vo svojej zbierke má okolo 3500 exemplárov," hovorí riaditeľka múzea Katarína Konečná.

Územie Slovenska je pomerne bohaté na skameneliny. Skameneliny (fosílie) sú skamenené organizmy, či ich schránky, odtlačky a výliatky, pričom za skameneliny sa považujú zvyšky staršie ako 10.000 rokov. Sú dokladom života v minulých geologických dobách. Ich poznanie slúži geológom na presnejšie zistenie relatívneho veku hornín.

,,Návštevník na výstave Zabudnuté v čase môže vidieť prvohorné živočíchy – trilobity, amonity, z rastlinstva sú zastúpené plavúne a opalizované drevo. Z druhohôr sú v hojnom počte zastúpené belemity či ustrice," dodala Konečná s tým, že najbohatšiu zbierku na výstave tvoria treťohorné skameneliny. Z treťohôr môžeme obdivovať koraly, vzácne skameneliny treťohorných rýb, unikátne nohy zo žabky stromovej, úlomok zubov mastodonta (jeden z najzaujímavej­šieho živočíchov, ktorý žil na hornej Nitre), žraločie zuby, časti zubov mamuta, časť hornej čeľuste pravekého jeleňa či časti parohov megacerosa.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM