Barbara Dallosová Správy

Skvelý nápad kremnických lesníkov: Vracajú sa k tradícii, idú sa starať i o včely!

Počet včelstiev na Slovensku všeobecne klesá. V našom regióne by malo dnes už vzácne remeslo, naopak, pribudnúť. Zámer odklepli kremnickí poslanci.

Ilustračný obrázok k článku Skvelý nápad kremnických lesníkov: Vracajú sa k tradícii, idú sa starať i o včely!
Zdroj: TASR

Kremnické Mestské lesy rozširujú svoju činnosť, v budúcnosti by chceli chovať včely. Zámer rozšírenia činnosti odsúhlasili na rokovaní mestského zastupiteľstva aj jeho poslanci.

Podľa riaditeľa Mestských lesov Kremnica, s. r. o., Karola Mutňanského ide o návrat k tradíciám. ,,Aj v minulosti na lesných správach fungovali včelnice, postupne však zanikali," podotkol s tým, že ide vlastne o ďalší spôsob ako racionálne využívať prostredie, ktoré má spoločnosť k dispozícii.Jedným z dôvodov, prečo sa lesy pre tento zámer rozhodli, je podľa jeho slov aj to, že v súčasnosti počet včelstiev vo všeobecnosti klesá.

S budovaním včelej farmy chcú začať postupne. Na začiatok by malo ísť o 10 až 15 včelstiev, neskôr by sa mal počet zdvojnásobiť.

,,Nechceme kočovať, chceme mať včelnice v okolí Kremnice a na hornom Turci. Teda na pozemkoch, ktoré spravujeme," dodal Mutňanský s tým, že rozšírenie činnosti so sebou prinesie aj nové pracovné príležitosti. Riaditeľ predpokladá, že na začiatok to bude jeden skúsený včelár a jeden pomocník.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM