Barbara Dallosová Správy

Skvelý TIP na jesenný výlet: Označená trasa pre turistov i cyklistov pri Žiari dokončená! FOTO

Značenie nenáročnej trasy pre peších výletníkov i cyklistov je po niekoľkých rokoch úplne dokončené. Turistický chodníček ponúka lesné zákutia i nádherné výhľady z brál. Pozrite FOTO a hneď dostanete chuť vyraziť :)

Ilustračný obrázok k článku Skvelý TIP na jesenný výlet: Označená trasa pre turistov i cyklistov pri Žiari dokončená! FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

September je v plnom prúde, hory začínajú hýriť farbami a i mnohí Žiarčania sa vydávajú na prechádzky do prírody, vychutnať si tieto krásy naživo. Za ľahkou letno-jesennou túrou pritom vôbec netreba chodiť ďaleko.

Značenie je hotové

Značenie, ktoré na trase Šášovské Podhradie – Jalná postupne pribúda už niekoľko rokov, je teraz kompletne hotové. Chodníček značilo občianskehe združenie (OZ) Kamenica Stará Kremnička. Trasa začína v Šášovskom Podhradí a končí v Jalnej na železničnej stanici, kde sa napája na miestnu červenú značku do Kremnických vrchov.

,,Ja som začal obnovovať značenie už pár rokov dozadu. Minulý rok sme chceli pokračovať, ale bolo veľmi daždivo a vôbec sa to nedalo značkovať, na to musí byť suchšie. Tento rok bolo síce extrémne horúco, ale dal som sa na to a nejako som to doznačil až do Jalnej," hovorí predseda OZ František Kovár.

Dve bralá

Trasa je podľa Kovára vhodná alternatíva pre peších i cyklistov, ktorí nemajú chuť ísť po asfaltke. ,,Pešo to trvá tak dve hodiny aj niečo. Tam nie je ani veľké prevýšenie, trasa nie je zvlášť náročná, takže je vhodné ísť tam i s deťmi," vysvetľuje.

Väčšinu trasy tvorí akási lesná cestička, na dvoch zastávkach po ceste si ale vychutnáte i krásny výhľad. Na trase sú dve zaujímavé skalné bralá, prvé pod hradom Šášov, ktoré sa týči nad riekou Hron a druhé pri Jalnej nad rýchlostnou cestou R1. Bralo pod hradom sa volá Bačovka, čo sa dozviete i z novonatretého názvu na skale. Meno nesie po známom športovcovi a pedagógovi Jozefovi Bačovi.

,,Bačovka vyčnieva úplne nad rieku Hron a toto druhé bralo bez mena zase presne ponad R1-ku. Celá tá trasa je vlastne taký severný okraj Štiavnických vrchov," dodáva na záver Kovár.

FOTO vyznačeného chodníka i výhľadov z oboch skalnatých brál si pozrite v našej fotogalérii.

Foto: František Kovár

Krásne panorámy po trase Šášovské Podhradie - Jalná
16
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM