Martin Károly Iné športy

Skvelý úspech: Talent Zverko (16) vyhral Preteky mieru!

Robí nám radosť! David Zverko sa opäť postaral o zviditeľnenie žiarskej a slovenskej cyklistiky. V obrovskej konkurencii, na 192 km dlhej trati, v štyroch etapách, nenašiel premožiteľa.

V uplynulých dňoch sa cyklistický kolotoč pretekov rozkrútil na plné obrátky. Už dlhé roky patria májové cesty cyklistom na Pretekoch mieru. V českom Jevíčku bol v dňoch 4.-6.mája 2012 odštartovaný už 36. ročník Medzinárodného etapového preteku kadetov Grand Prix Matoušek „ Závod míru nejmladších

Na štarte sa prezentovalo 109 pretekárov z deviatich krajín a na mladých cyklistov čakalo náročných 192km, rozdelených do štyroch etáp. V šesť člennom výbere družstva Slovenska A sa predstavili aj traja žiarski cyklisti a to David Zverko, Juraj Bellan a Kristián Zimány. Vo kombinovanom družstve Slovenska B sa predstavil Nicolas Jelža.

[blockquote][co­lor=#3300ff]O vy­nikajúci výsledok Slovenska na tomto podujatí sa postaral talentovaný cyklista MŠK Žiar nad Hronom David Zverko, ktorému v týchto pretekoch patrilo zaslúžene celkové prvenstvo. K žltému dresu víťaza 36. ročníka Závodu míru nejmladších pridal aj zelený dres určený pre najaktívnejšieho pretekára peletónu.[/co­lor][/blockqu­ote]

Už prvá etapa bola nesmierne náročná , merala 79km a viedla kopcovitým terénom s obávaným záverečným stúpaním na Hartinkov. Družstvo Slovenska aktívne pracovalo na špici peletónu a kontrolovalo priebeh preteku až pod obávané stúpanie na Hartinkov. Tam zaútočil Zverko svojim súperom, rozhodol sa pre sólový únik, ktorý sa mu vydaril a s náskokom 40 sekúnd prišiel víťazne do cieľa v Jevíčku a obliekol sa žltého dresu lídra pretekov. Druhú priečku obsadil dánsky cyklista Klars Magnus Bak a tretiu Pavel Camrda z Tábora. Kristián Zimány prišiel do cieľa so stratou viac ako troch minút na 36. mieste, no pre víťazstvo v etape urobil pre svojho lídra maximum za čo mu patrí uznanie.

Juraj Bellan mal na trati kolíziu a pád po ktorom sa už nevrátil do hlavného poľa a so stratou piatich minút na víťaza prišiel do cieľa na 40 mieste. Nicolas Jelža bol klasifikovaný na 65 mieste. Druhá etapa merala 23km so štartom v obci Velké Opatovice . Nájazd na okruh meral 3km a takzvaný triangel 3250 metrov dlhý absolvovali cyklisti šesťkrát. V tejto etape sa blysol v špurte Ferdinand Barták s družstva Slovenska A, ktorý obsadil pekné druhé miesto. David Zverko si piatym miestom v etape udržal žltý trikot . Ostatní naši pretekári prišli v hlavnom peletóne.

Tretia etapa „ kráľovská“ merala 76km a Zverko do nej nastúpil opäť v drese lídra pretekov s náskokom 40 sekúnd pred dánskym cyklistom Klars Magnus Bak. Už po prvej horskej prémii prvej kategórie na deviatom kilometri na Šubířově unikla z peletónu šestica pretekárov v ktorej mali až trojčlenné zastúpenie aktívne jazdiaci dánski pretekári. Trojicu Dánov dopĺňali českí cyklisti Pavel Camrda z Tábora , Vojtěch Toman z Mapei Cyklo Kaňkovský a žltý David Zverko.

Na tretej horskej prémii na 29km odpadli s vedúcej skupiny obaja českí pretekári a tak vpredu ostal osamotený s troma Dánmi David Zverko. Ten dokázal odolať atakom Dánov až do cieľa a tak sa rozhodovalo v záverečnom špurte. Pre etapové víťazstvo si došpurtoval dánsky cyklista Klars Magnus Bak. Zverko obsadil tretie miesto a ustrážil si žltý dres vedúceho pretekára . Žiarski cyklisti boli klasifikovaný Juraj Bellan na 30 mieste, Kristián Zimány 59 a Nicolas Jelža 61 mieste.

Záverečná štvrtá etapa sa išla ako časovka jednotlivcov na trati dlhej 15,5km. Víťazom „etapy pravdy“ sa stal časom 21:09,451 pretekár reprezentačného výberu Slovinska Žan Jerkič. David Zverko obsadil po bojovnom výkone pekné tretie miesto, ktoré mu zabezpečilo celkové prvenstvo v 36. ročníku Závodu míru nejmladších. Juraj Bellan obsadil v časovke 41, Kristián Zimány 49 a Nicolas Jelža 53 miesto.

Aj vďaka žiarskym cyklistom , ktorí aktívne pracovali pre celkové prvenstvo Davida Zverka na 36.ročníku Závodu míru nejmladších sa podarilo urobiť pre Slovenskú cyklistiku mimoriadny výsledok.

František Sitora

[color=#cc0000]­Súvisiace články [link=http://www­.ziar24.sk/clan­ky?extend.122552_Da­vid-Zverko---slovensky-talent-roka]David Zverko – slovenský talent roka[/link] [link=http://www­.ziar24.sk/clan­ky?extend.121455_Zver­ko-patnasobnym-Majstrom-Slovenska]Zverko päťnásobným Majstrom Slovenska[/link] [link=http://www­.ziar24.sk/clan­ky?extend.106193_Zver­ko-boduje-v-Trabzone.145]Zverko boduje v Trabzone[/link]

Zv erko zavod miru
8
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM