Martin Károly Iné športy

Skvelý úspech: Žiarčan Foltán druhý na Pretekoch mieru

Žiarski cyklisti nosia jednu cennú trofej za druhou! O ďalší vynikajúci výsledok sa aj pre slovenskú cyklistiku pričinil na 42.ročníku medzinárodného Malého preteku mieru v českom Lanškroune starší žiak MŠK Žiar nad Hronom Adrian Foltán.

Vďaka zapáleným a neúnavným organizátorom v Lanškroune sa v dňoch 1.-3.6.2012 uskutočnil už 42.ročník medzinárodných etapových pretekov určených pre kategóriu starších žiakov „Malý závod míru“. Kedysi slávny amatérsky pretek dospelých, dnes putuje po cestách okolo Lanškrouna. Nie náhodou sa na tomto preteku objavujú talenty, ktoré dostávajú priestor a motiváciu po vzoroch legiend typu Veselého, Smolíka, Moravca či Svoradu.

[size=14][color=#cc0000]­Foltán vyhral všetky horské prémie[/color][/si­ze] Upršaná úvodná etapa 42.ročníka prestížneho preteku merala 40,9km a na cyklistov čakali tri horské a dve rýchlostné prémie. Už od úvodných kilometrov hýrili aktivitou slovenský pretekári, hlavne Žiarčan Adrian Foltán, ktorý sa stal víťazom všetkých horských prémií a do cieľa šprintoval na výbornom treťom mieste.

Do druhej etapy sa tak zaslúžene obliekol do bodkovaného dresu vedúceho pretekára vrchárskej súťaže. Víťazom úvodnej etapy a do žltého dresu vedúceho pretekára sa obliekol Petr Mosinger z CK Příbram druhá priečka patrila Matúšovi Štočekovi z výberu Slovenska. Druhá etapa časovka jednotlivcov merala 8,8km a jej víťazom sa stal pretekár TJ ZČE Plzeň Jan Eibich. Adrian Foltán potvrdil svoje časovkárske prednosti a obsadil druhé miesto so stratou troch sekúnd na víťaza. Henrich Hasch v časovke obsadil 34.miesto. Tretia etapa merala 42,2km a na trati boli vypísané tri horské a jedna rýchlostná prémia.

[size=14][color=#cc0000]­Boj o každú sekundu[/color][/si­ze]
Strata Foltána na vedúceho pretekára po druhej etape sa znížila na 5 sekúnd a tak na prémiach nastal boj o každú sekundu. Foltán v tejto etape podal fantastický výkon, ktorý premietol v etapové víťazstvo a pridal k tomu víťazstvo na dvoch vrchárskych a druhým miestom na rýchlostnej prémii. Znížil náskok lídra pretekov do záverečnej etapy na dve sekundy. Stále sa zlepšujúci Henrich Hasch prišiel do cieľa vo vedúcej skupine a obsadil 16.miesto.

Do záverečnej štvrtej etapy ( kráľovskej ) ktorá merala 41,2km boli chlapci zo Slovenska najlepším tímom a držiteľmi všetkých trikotov, okrem najcennejšieho. Do etapy teda nastupovali s odhodlaním získať žltý dres. Od úvodných kilometrov útočili a pokúšali sa o samostatné úniky. To sa im aj nakoniec podarilo, keď po vydarenom sólovom úniku vyhral záverečnú etapu s náskokom viac ako dvoch minút Juraj Michalička s výberu Slovenska a zaslúžene sa stal víťazom 42.ročníka Malého závodu míru.

Hlavný peletón priviedol do cieľa výborne špurtujúci Adrian Foltán a druhým miestom v etape obsadil aj konečné druhé miesto na podujatí a získal k dresu vedúceho pretekára vrchárskej súťaže aj dres modrý určený pre vedúceho pretekára bodovacej súťaže. Henrich Hasch prišiel do cieľa v hlavnom peletóne na 24.mieste a v konečnom hodnotení obsadil 19.miesto.

[blockquote]Výkony reprezentačného výberu starších žiakov Slovenska pri záverečnom dekorovaní ocenila aj samotná legenda Československej cyklistiky a víťaz Pretekov mieru Jan Smolík, ktorý sa o našich chlapcoch vyjadril slovami, citujem „ Slováci boli ozdobou 42.ročníka „Malého závodu míru.[/blockqu­ote]

František Sitora

[color=#cc0000]­Súvisiace články [link=http://www­.ziar24.sk/clan­ky?extend.133442_Skve­ly-uspech:-Talent-Zverko-%2816%29-vyhral-Preteky-mieru!]Skvelý úspech: Talent Zverko (16) vyhral Preteky mieru![/link] [link=http://www­.ziar24.sk/clan­ky?extend.122552_Da­vid-Zverko---slovensky-talent-roka]David Zverko – slovenský talent roka[/link]

foltan
8
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM