Martin Károly Kultúra

Slávnosť na počesť Adely Ostrolúckej - tip na jednodňový výlet

Je to výnimočná príležitosť, raz do roka sa otvára miesto, kde odpočíva žena zapísaná do slovenskej histórie, ako jediná láska Ľudevíta Štúra. Ľ. Štúr bol vďaka podpore rodiny Ostrolúckych zvolený do Uhorského snemu a tu mohol predložiť svedectvo o

Medzi Ľ. Štúrom a dcérou Mikuláša Ostrolúckeho Adelou vznikol vzťah , ktorý určite prekročil okruh vzájomných sympatií. Samotná Adela bola veľmi vzdelaná žena,. Veď len čo sa týka jazykovej zdatnosti ovládala okrem maďarčiny a nemčiny aj francúzštinu a angličtinu, učila sa taliansky. Určite pod vplyvom Ľ. Štúra sa venovala aj slovanským jazykom a kultúram, mimoriadnu pozornosť venovala hudbe a verejnému životu. Žiaľ nebolo jej dopriate využiť tieto svoje vedomosti. Umrela ako 28 ročná roku 1853 na týfus vo Viedni. Ľ. Štúr k tejto udalosti napísal:

// „Uvädol si prenáhlo, kvet

ty pekný kvet Hrona…“//

Pochovaná je v rodinnej hrobke na Ostrej Lúke. Obecné zastupiteľstvo sa rozhodlo každoročne usporiadať na jej počesť slávnosť. V tomto tipe na jednodňový výlet Vám doporučujeme zúčastniť sa tejto slávnosti, bude sa konať túto sobotu 15. mája s nasledovným programom: o 10. hodine Služby Božie v evanjelickom a. v. kostole na Ostrej Lúke, o12. hodine spomienkový program pri hrobke rodiny Ostrolúckych, po programe bude hrobka sprístupnená. O 13,30 obedná prestávka a potom nasleduje bohatý kultúrny program. Nakoniec to ukazuje aj pozvánka.

Na Ostrú Lúku sa dostaneme autom odbočkou vpravo zo štátnej cesty Žiar nad Hronom – Zvolen. Tá istá odbočka je aj na Budču. Cesta, ktorá sa kľukatí nám poskytne nevšedne krásne pohľady na protiľahlé Kremnické vrchy a údolie Hrona. Neskutočný je aj zážitok z atmosféry planiny na ktorej leží obec Ostrá Lúka.

Ozaj jedinečná príležitosť pokloniť sa Adele Ostrolúckej na mieste jej večného odpočinku.

Adela
2
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM