Martin Károly Správy

Slovalco hrozí odchodom: O prácu môže prísť až 3 000 ľudí!

Ak sa akciovka Slovalco nedohodne s dodávateľom energie na nižších poplatkoch, hrozí odchodom zo Slovenska. O prácu by tak mohlo prísť takmer 3000 ľudí. Informoval o tom portál Pravda.sk. Riaditeľ Milan Veselý verí, že riešenie sa nájde.

Ilustračný obrázok k článku Slovalco hrozí odchodom: O prácu môže prísť až 3 000 ľudí!
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Spoločnosť Slovalco, výrobca hliníka je jedným z najväčších zamestnávateľov v regióne. Priamo i nepriamo dáva prácu viac ako 3 000 ľuďom. Onedlho im končí dlhodobá zmluva na odber lacnejšej energie.

Kľúčová elektrina

Ak by mal podľa riaditeľa závodu Milana Veselého platiť podnik plné poplatky, dostal by sa do hlbokej straty, keďže elektrina je pri výrobe hliníka kľúčová.Uvádza denník Pravda. Viac TU!

Výroba hliníka v Slovalcu by nemohla ekonomicky prežiť ani s nulovým ziskom. Potrebujeme sa teda dostať s nákladmi na elektrickú energiu aspoň na úroveň iných európskych výrobcov hliníka,“ uvádza Milan Veselý.

Ak chceme dlhodobo udržať výrobu v Slovalcu, popri dohode s dodávateľom elektriny budeme potrebovať koordinovanú podporu vlády SR v zmysle riešenia prenosových poplatkov a využitia možnosti kompenzácií nepriamych emisií pre energeticky náročné odvetvia,“ dodáva Veselý pre spomínaný portál.

Jeden z najväčších problémov pre výrobcu vyplýva z poplatkov za prenos elektriny do fabriky. Porovnanie európskej siete operátorov prenosu elektriny dokazuje, že napríklad v Nemecku i Maďarsku platili v roku 2011 odberatelia asi polovičnú sumu ako na Slovensku a v Nórsku to bolo o vyše dve tretiny menej. To je jeden z dôvodov, prečo firma požiadala o pomoc aj Ficov kabinet.

Dopady zatvorenia závodu a následná reťazová reakcia z dôvodu neschopnosti konkurovať globálne a dnes už aj v rámci EÚ, by boli najviac citeľné práve v oblastiach, kde už dnes je nezamestnanosť na vysokej úrovni. V súčasnosti činnosti Slovalca v regióne Žiaru nad Hronom vytvárajú 3000 pracovných miest,“ uvádza Veselý pre žiar24.

Zároveň ale dodáva, že podľa neho sa riešenie nájde.

Ministerstvo chce čakať

Informácie má aj Ministerstvo hospodárstva SR. Štát má 34-% podiel v Slovenských elektrárňach. „Slovalco má aktuálne so spoločnosťou Slovenské elektrárne podpísaný kontrakt, ktorý Slovalcu zabezpečuje ceny, ktoré sú pod úrovňou obvyklých trhových cien, ale sú zároveň obvyklé pri energeticky náročnom priemysle,“ povedal hovorca rezortu hospodárstva Stanislav Jurikovič. Ministerstvo počká na výsledok rokovaní medzi elektrárňami a Slovalcom o nových cenách.

Slovalco má v súčasnosti zaistené výhodné ceny energie. Garancie získalo prostredníctvom zmluvy s trvaním 20 rokov, ktorá začala platiť v roku 1994. Vtedajší Štátny energetický podnik ju podpísal, aby nórskym vlastníkom garantoval návratnosť investície. Hlinikáreň totiž neskôr prešla rekonštrukciou, ktorá zdvojnásobila výrobu, zlepšila ekológiu fabriky a stala sa najmodernejšou výrobňou hliníka v Európe, ktorou je dodnes. Nové pece boli spustené v roku 1996.

Foto/archív žiar24

Slovalco hrozí odchodom. O prácu môže prísť až 3000 ľudí!
4
Galéria
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM