Barbara Dallosová Správy Komunálne voľby

Sme lepší ako priemer? Takáto bola volebná účasť v Žiari a Kremnici

O tom, kto bude viesť mestá a obce najbližšie roky, je definitívne rozhodnuté. Koľko z nás sa ale naozaj vydalo k urnám?

Ilustračný obrázok k článku Sme lepší ako priemer? Takáto bola volebná účasť v Žiari a Kremnici
Zdroj: TASR

Voliči na celom Slovensku sa cez víkend vybrali k urnám. Komunálne voľby 2018 rozhodli o primátoroch, starostoch a poslancoch zastupiteľstiev na najbližšie roky. My sme sa pozreli na to, koľko oprávnených voličov sa u nás rozhodlo využiť svoje právo.

Celoslovenská volebná účasť v komunálnych voľbách bola podľa Štatistického úradu Slovenskej republiky (ŠÚ SR) 48,67 %. Volebná účasť v Banskobystrickom kraji činila 47,91 %.

Ako uvádza ŠÚ SR, v Žiari nad Hronom bolo celkom 15 330 zapísaných voličov. Nie všetci si ale odvoliť šli. Volebná účasť v našom meste bola 29,98 %. Neďaleká Kremnica sa na rozdiel od Žiaru prehupla cez celoslovenský priemer a volebná účasť tu podľa ŠÚ SR činila 52,99 %.

V oboch samosprávach si obyvatelia zvolili primátorov, ktorí mestá viedli aj doposiaľ. V Žiari nad Hronom vyhral s počtom hlasov 3456 Peter Antal. Súčasný primátor mal len jedinú konkurentku, Marianu Páleníkovú, ktorá získala od Žiarčanov 1033 hlasov. V Kremnici je víťazom Alexander Ferenčík s počtom hlasov 1244. Za sebou nechal dvoch rivalov, Martina Novodomca (556 hlasov) a Jaroslava Slašťana (409) hlasov.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM