Katarína Reiterová Rôzne

Šmykľavú cestu museli očistiť zamestnanci spoločnosti

Na cestu medzi Lutilou a Slaskou vypadal z áut žilinskej spoločnosti bentonit. Keďže ide o ílovitú horninu, cesta ostala šmykľavá. Po kontrole z obvodného úradu a dopravného inšpektorátu musela spoločnosť bentonit z cesty vyčistiť.

Ilustračný obrázok k článku Šmykľavú cestu museli očistiť zamestnanci spoločnosti
Foto: Katarína Reiterová

Ide o úsek cesty od odbočky do Kopernice po odbočku bývalého družstva v Lutile. Skontrolovať ju prišli zástupcovia Obvodného úradu pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie zo Žiaru, ako aj okresného dopravného inšpektorátu a správca cesty. Tí zistili, že povrch cesty v tomto úseku bol „značne znečistený bentonitom vypadnutom z vozidiel jeho prepravcu.“

„Povrch vozovky bol mimoriadne šmykľavý, neúnosne ohrozujúci bezpečnosť premávky na tejto ceste,“ uvádza sa v upozornení, ktoré obvodný úrad zaslal žilinskej spoločnosti VOMA SK s.r.o., z vozidiel ktorej táto ílovitá hornina vypadla.

Upozornenie, ktoré žilinská spoločnosť dostala však hovorí aj o tom, že ich povinnosťou je očistiť autá pred vstupom na cestu.

Bentonit je ako plastelína na šmirgli

Či tak spoločnosť VOMA SK s.r.o. robí, sme sa opýtali Dušana Volfa z Úseku dopravy, zemných a stavebných prác spoločnosti VOMA SK. „Bentonit sa ťaží v lome, ktorý je asi 7 kilometrov od tejto cesty. V lome autá vyčistíme škrabkami a časť bentonitu opadne aj počas 7 kilometrovej cesty k hlavnej ceste. Potom je nutné, aby autá išli iba 30 kilometrovou rýchlosťou, aby bentonit z pneumatík neodfrkoval. Toto sa, samozrejme, snažíme dodržovať, ale bentonit je mastná ílovina, niečo podobné ako keby ste dali plastelínu na šmirgeľ. Veľmi ťažko sa z asfaltu odstraňuje aj jej malé množstvo,“ vysvetľuje Volf a dodáva, že hlavnú cestu pravidelne čistia dvaja či traja pracovníci spoločnosti.

Ako nám ďalej povedal Dušan Volf, momentálne v lome pri Kopernici neťažia a najbližší pol rok bentonit ani ťažiť nebudú. „Uvažujeme však o tom, že v budúcnosti pristavíme k hlavnej ceste cisternu s vodou a autá budeme umývať karcherom,“ hovorí ďalej Volf o opatreniach, ktoré plánujú urobiť, aby zamedzili ďalšiemu znečisteniu cesty zo strany ich spoločnosti. V lome však okrem žilinskej spoločnosti ťažia ďalšie štyri.

Bentonit je ílovitá hornina, ktorá pri kontakte s vodou napučí. Používa sa ako bieliaca látka napríklad v naftárskom, textilnom či potravinárskom priemysle. Ako pojivo a plnidlo sa používa i v gumárenskom a chemickom priemysle. Dokonca je možné bentonit použiť ako tesniacu látku pri výstavbe skládok komunálneho i nebezpečného odpadu.

Ilustračná foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM