Michal Majer Rôzne

So slnečnými dňami stúpa množstvo peľu ambrózie

Kým chladné počasie v uplynulom týždni sprevádzali na celom území Slovenska pomerne nízke hladiny peľu v ovzduší, pár posledných slnečných dní prispelo tento týždeň k ich zvýšeniu.

Ako informovala RNDr. Janka Lefférsová, vedúca oddelenia biológie životného prostredia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, vzrástli najmä denné koncentrácie peľu ambrózie. Zvýšili sa aj koncentrácie spór húb (plesní). „Druhovo naďalej prevažoval peľ tejto rastliny ako najvýznamnejšieho alergénu jesene. Sprevádzali ho aj nízke hladiny slabo alergizujúcej pŕhľavy a tráv. S ich peľom v ovzduší v nízkych koncentráciách sa budeme stretávať až do neskorej jesene,“ zdôraznila. Podľa údajov monitorovacích staníc PIS pri RÚVZ v SR namerali v uplynulých dňoch najvyššie hladiny peľu v Bratislave a Košiciach. Okrem už uvedených alergénov sa v ovzduší vyskytuje ešte stále peľ mrlíkov, chmeľu a ďalších bylín najmä z čeľade astrovitých.

Alergie na peľ sa objavujú v ktoromkoľvek veku, najmä však medzi 8. až 20. rokom, na rôznych orgánoch a systémoch. Sú to zväčša oči (zápaly spojiviek), nos (nádcha, zápal sliznice nosa a prínosných dutín), priedušky (astma), koža (ekzémy, žihľavka). Môže sa objaviť aj po päťdesiatke. Keďže polinóza je celkové ochorenie organizmu, prejavuje sa u pacientov zvýšená únavnosť, celková podráždenosť, zhoršená schopnosť koncentrácie a učenia, zhoršená kvalita spánku, fyzická a psychická ochabnutosť a zvýšené teploty. Počas peľovej sezóny sú polinotici vnímavejší na vírusové a bakteriálne infekcie dýchacích ciest.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM