Katarína Oravská Správy

Špeciálna predpoveď meteorológa pre Žiar: Treba počítať s búrkami aj krupobitím!

Horúčavy nám už dlho dávajú zabrať aj v Žiari nad Hronom. Skončia už alebo sa ešte ďalej budeme potiť vo vlastnej šťave? Pýtali sme sa žiarskeho meteorológa. Tu je jeho predpoveď.

Ilustračný obrázok k článku Špeciálna predpoveď meteorológa pre Žiar: Treba počítať s búrkami aj krupobitím!
Zdroj: TASR

Tropické horúčavy nás poriadne trápia už nejakú tú dobu. V Žiari dokonca ortuť teplomera vystúpila tak vysoko, že takmer padol absolútny rekord. Čakajú nás úmorné horúčavy aj cez víkend? Odpovedá žiarsky meteorológ Ján Wolf.

„Nasledujúce dni – do nedele (26.7.) treba počítať s búrkami, ktoré môžu byť aj intenzívne spojené s krupobitím a silným vetrom. V piatok (po búrkach) budú teploty trochu miernejšie, ale v sobotu môžu opäť denné teploty vystúpiť na 35 °C. Definitívne úmorné horúčavy, ktoré trvajú od stredy – 15. júla ukončí prechod studeného frontu až v nedeľu (26.7.). Po jeho prechode sa výraznejšie ochladí,“ predpovedá Wolf.

V budúcom týždni (27.7. – 2.8.) si podľa žiarskeho meteorológa od horúčav nakrátko oddýchneme. Denné teploty sa budú pohybovať okolo 26 °C. Prídu aj čerstvejšie rána. „V druhej polovici týždňa sa zvýšia denné teploty na 34 °C, ale už nebude tak horúco, ako bolo predošlé dni. Scenár počasia v tomto týždni bude pravdepodobne aj v tom ďalšom (3. – 9.8.),“ uviedol Wolf.

Ľudí podľa Wolfa začína trápiť veľké sucho, ktoré je na viacerých miestach horšie ako to v roku 2003. Pred sebou máme posledný letný mesiac august, aký bude?

„Podľa predpokladov, aj mesiac august sa očakáva tiež veľmi suchý a teplý. V prvej polovici mesiaca treba počítať s ďalšími horúčavami. Takže opäť sa treba pripraviť na horúce počasie, aj keď možno na krátko,“ povedal Wolf.

Ako miestny meteorológ dodal, zrážky sa očakávajú na začiatku a konci budúceho týždňa. Ich množstvo však predpovedať nevie, keďže sa jedná o zrážky búrkového charakteru.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM