Martin Károly Rôzne

Spolužitie s medveďom

Vo štvrtok 23.9.2010 sa v Starom Smokovci uskutočnila konferencia o problémoch spolužitia ľudí s medveďmi s názvom „Spolužitie s medveďom“. Zúčastnilo sa na nej cez 30 účastníkov z vládnych i mimovládnych organizácií, štátnych i neštátnych lesov a do

Na Slovensku v posledných rokoch vedie odborná verejnosť polemiku ohľadom spôsobov trvalo udržateľného manažmentu populácie medveďa hnedého. Táto situácia bola vyvolaná zvýšeným tlakom farmárov, ktorým boli spôsobené určité ekonomické ujmy. Tlak verejnosti reagujúcej na zvýšenú frekvenciu kolízií na cestách a fyzických stretnutí s medveďom v prírode mal na tom tiež svoj podiel.

Hlavným prednášajúcim bol Gregg Losinski z USA, predseda informácií a vzdelávania v Yellowstonskom národnom parku a predseda Interagency Grizzly Bear. Yellowstonský národný park je americký národný park, ktorý sa nachádza v štátoch Wyoming, Montana a Idaho. Je to najstarší národný park na svete (od 1. marca 1872) a rozprestiera sa na rozlohe 8 980 km?, z väčšej časti na severozápade štátu Wyoming. Tento park je jadrom väčšieho yellowstonského ekosystému, jedného z najväčších nedotknutých prírodných ekosystémov na našej planéte. 8. septembra 1978 OSN vyhlásila park za svetové dedičstvo. Gregg Losinski je absolventom University of Wiscousin – River Falls a tiež Idaho State Univerzity. Už vyše dve desaťročia sa venuje problematike medveďa hnedého v USA. Jeho práca spočíva v monitoringu, mapovaní a telemetrickom sledovaní odchytených medveďov, ktorým po uspatí nainštalovali telemetrické obojky, ktoré vysielajú cez satelit signál. Práve cez satelit sa dajú sledovať migračné trasy týchto šeliem a naučiť sa mnoho o ich správaní. Dá sa konštatovať, že práve telemetria je základnou možnosťou získavania relevantných údajov v uvádzanej oblasti výskumu. V praxi ju možno do istej miery nahrádzať obmedzeným množstvom iných techník, prinášajúcich viac – menej uspokojivé výsledky.

Robin Rigg, zoológ ( UK ). „Na Slovensku je potrebné sčítanie medvedej populácie, predchádzanie duplicitných údajov, teda dôsledné centrálne zmapovanie a zverejnenie týchto výsledkov. So zvýšením početnosti medveďa hnedého vzrástli aj konflikty medzi človekom a medveďom. Nebezpečná situácia nastane, napr. keď je nedbalo uložená potrava či odpadky. Negatívne stránky medveďa sú často krát v správach, čo u ľudí vyvoláva strach. Úroveň vedomostí obyvateľov Slovenska, či už turistov, lesných robotníkov, či zberačov lesných plodov ako sa treba správať na území s výskytom medveďa, však bola dosť nízka.

Gregg Losinski, strážca prírody ( USA ). „Len v štáte Idaho usmrtili medvede v tomto roku / 2010 / troch ľudí. Jedného botanika a dvoch turistov. Všetci traja porušili dôrazný zákaz vstupu na miesta, kde sme vykonávali odchyt a výskum medveďov hnedých. Aj v USA spôsobujú medvede škody na hospodárskych zvieratách, na zdraví a čo je najsmutnejšie neraz aj na životoch ľudí. Každý štát tieto škody poškodeným prepláca. Výška odškodnenia sa však líši v závislosti od zákonov konkrétneho štátu. Na predchádzanie škôd na majetku, zdraví a životoch ľudí vláda USA schválila špeciálne zákony.“

Jaroslav Slašťan, strážca prírody ( SR ). „Každoročne sa na Slovensku udeje niekoľko napadnutí touto šelmou. Len malá časť z nich sa medializuje. Prípady s ľahšími zraneniami, alebo len predstieraním útoku u verejnosti rýchlo upadnú do zabudnutia. Hoci k zabitiu človeka medveďom po 2.svetovej vojne na Slovensku nedošlo, všetky útoky medveďa na človeka boli veľmi nebezpečné, stresujúce a pre napadnutého znamenali negatívnu skúsenosť na celý život. Napriek tomu stretom s medveďmi nemožno zabrániť a treba s nimi aj v budúcnosti rátať.

LP

[color=#ff0000]­Súvisiace články

**Medvedica opäť útočila ** http://www.ziar24.sk/news.php?…

**Medveď na salaši zabil sedem oviec ** http://ziar24.sk/news.php?…

Z útoku medveďa je aj po rokoch traumatizovaný http://www.ziar24.sk/news.php?…

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM