Barbara Dallosová Správy

Spor kraja a SAD Zvolen pokračuje: Proti verdiktu sa odvolali obe strany

Súdne ťahanice medzi župou a dopravcom sú v regióne silnou témou. Prinášame reakcie oboch strán na odvolanie.

Ilustračný obrázok k článku Spor kraja a SAD Zvolen pokračuje: Proti verdiktu sa odvolali obe strany
Zdroj: TASR

Konflikt medzi župou a dopravcom sa stal ešte ostro sledovanejším, keď v jeho dôsledku v kraji niekoľko dní nepremávala drvivá väčšina prímestských liniek. Po neúspešnom rokovaní Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) a Slovenskej autobusovej dopravy (SAD) Zvolen spoje prestali jazdiť 25. januára, o pár dní sa ich podarilo obnoviť po dohode primátorov a starostov s dopravcom.

Spor kraja a dopravcu však pokračuje. Kraju sa už v minulosti nepáčila zmluva s dopravcom, ktorú uzavrelo ešte predchádzajúce vedenie a obrátil sa na súd. V súčasnosti stojí na čele župy Ján Lunter, jeho predchodcom bol Marián Kotleba. Najnovšie zverejnila SAD Zvolen informáciu, podľa ktorej sa kraj odvolal proti rozsudku, ktorý mu dával za pravdu.

Odvolali sa obe strany

,,Viac ako dva roky bol zo strany BBSK mediálne živený spor o neplatnosť Zmluvy v znení jej dodatkov. Nakoniec sa BBSK proti medzitýmnemu rozsudku, ktorým mu súd vyhovel, odvolal a žiada ho zrušiť," uvádza Sekretariát Predstavenstva spoločnosti SAD Zvolen. Spoločnosť zároveň zverejnila dokumenty týkajúce sporu sa na svojej webových stránkach.

Ako pre Dnes24 potvrdil hovorca Krajského súdu v Banskej Bystrici Vladimír Černota, odvolali sa obe strany. ,,Vo veci vedenej na Okresnom súde Zvolen pod sp. zn. 10Cb/8/2019, rozhodol súd prvej inštancie medzitýmnym rozsudkom dňa 04. 12. 2019. Voči tomuto rozsudku podal odvolanie žalobca (BBSK) dňa 14. 02. 2020 a žalovaný (SAD Zvolen) dňa 21. 02. 2020," uviedol Černota s tým, že v súčasnosti prebiehajú procesné úkony na súde prvej inštancie v zmysle ustanovení.

,,Po vykonaní týchto procesných úkonov bude vec predložená na rozhodnutie odvolaciemu súd, ktorý bude vo veci konať," dodáva hovorca súdu.

Župa svoj krok vysvetľuje

Prečo sa kraj vo veci odvolal, sme sa pýtali priamo na župe. Podľa Lneky Štepánekovej z oddelenia komunikácie BBSK sa kraj rozhodol v odovlacom konaní po tom, ako druhá strana avizovala, že sa odvolá, využiť priestor a požiadal súd o spresnenie niektorých jeho výrokov a zdôvodnení.

,,Rozsudok ako taký BBSK nijako nerozporuje a ani nenapáda, považujeme však za dôležité, nakoľko ide o závažný precedens, aby boli výroky súdu zdôvodnené detailne. Naviac, až do rozhodnutia súdu o odvolaní, chráni obyvateľov kraja pred ďalšími obštrukciami zo strany dopravcu súdom vydané neodkladné opatrenie, ktoré SAD Zvolen prikazuje zabezpečovať dopravu vo verejnom záujme. Tento čas zároveň BBSK využije na dohodu o postupe v prípade akéhokoľvek rozsudku," vyvetľuje Špepáneková.

Chcete mať vždy po ruke aj informácie zo Slovenska či zo sveta? Sledujte Facebook Dnes24.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM