Martin Károly Rôzne

Správca útulku s karanténnou stanicou sa ospravedlnil

Správca útulku s karanténnou stanicou v Žiari nad Hronom Zdeno Kluzáček sa v piatok ospravedlnil za niektoré vyjadrenia odvysielané v relácii Reportéri Českej televízie.

Za niektoré slová sa chcem omluviť, boli povedané v hneve. Neboli mierené verejne alebo všeobecne, ale konkrétne na tých ľudí, čo týrajú psov,“ uviedol v piatok Kluzáček v areáli útulku, pričom dodal, že v reportáži bolo neoprávnene pošpinené jeho meno a nevie, prečo by mal znášať za to následky.

Použitie skrytej kamery je dovolené

Správca útulku sa v reportáži ČT1 vyjadroval k praktikám utrácania psov v karanténnej stanici, pričom sa dotkol aj rómskej problematiky. Všetky Kluzáčkové vyjadrenia však boli zachytené prostredníctvom skrytej kamery, čo Občiansky zákonník Slovenskej republiky povoľuje v rámci spravodajskej licencie: „Reportér môže vyhotovovať obrazové a obrazovo-zvukové záznamy s určitou osobou bez privolenia osoby a taktiež aj uverejniť tieto záznamy aj bez privolenia osoby, s ktorou bol vykonaný rozhovor a ktorej obrazový záznam bol zachytený. Nesmie to však byť v rozpore s oprávnenými záujmami fyzickej osoby,“ hovorí právnička Lucia Koloňová. Ak sa však dotknutá osoba cíti byť poškodená, môže sa na základe slovenského zákona domáhať práva na odpoveď alebo práva na opravu. V zmysle českého zákona zas práva na uverejnenie odpovede. Reakciu ČT1 k prípadným právnym následkom sme napriek našej žiadosti dodnes nedostali.

V Žiari sa psy náhodne neutrácajú

Reportáž ČT1 nazvala žiarsky útulok s karanténnou stanicou za „čakáreň na smrť“, tieto slová dementovalo vedenie mesta vo vyjadrení na internetovej stránke mesta už na druhý deň po odvysielaní reportáže. Dnes toto stanovisko v útulku potvrdil i hovorca mesta: „Nedochádza tu k žiadnemu náhodnému utrácaniu psov a už vôbec nie k týraniu zvierat,“ reaguje Baláž na obvinenia. Každý pes sa, podľa jeho slov, utratí na základe rozhodnutia veterinára.

Usmrtenie psov sa uskutočňuje zákonným spôsobom

Zdravých psov skutočne neutrácame,“ bráni sa veterinár útulku Milan Mäsiar. O psoch, ktoré utratia rozhoduje spoločne so správcom na základe viacerých faktorov: „Ide o psy, ktoré sa nedajú umiestniť, sú choré alebo staré,“ vyratúva Mäsiar. Psy v útulku sa utrácajú zákonným spôsobom, profesionálne a eticky. „Ak sa majiteľ nenájde do 30 dní, pes môže byť v karanténnej stanici utratený zásadne veterinárnym lekárom a zákonným spôsobom, čiže použitím príslušných medikamentov,“ hovorí Terézia Pallerová, riaditeľka Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Žiari nad Hronom. Tieto slová potvrdzuje aj právnička Lucia Koloňová: „V zmysle zákonnej úpravy sa zakazuje usmrtenie zvieraťa bez priameho dôvodu.“ Priamym dôvodom môže byť okrem iného nevyliečiteľná choroba zvieraťa, ale aj usmrtenie nechcených zvierat, ak im nie je možné zabezpečiť náhradnú starostlivosť.

OZ Strážni anjeli nevníma spoluprácu s Kluzáčkom za ústretovú

K celej situácii sa vyjadrilo aj Občianske združenie Strážni anjeli, ktoré sa aktívne zapája v starostlivosti o psíkov v útulku. „Spoluprácu so správcom útulku nevnímame ako ústretovú a bezproblémovú,“ píše sa vo vyjadrení OZ na internetovej stránke útulku. Toto obvinenie Kluzáček dnes odmietol komentovať. „Z našej strany sa chceme OZ a najmä pani Vrtákovej poďakovať za pomoc, aj vďaka nej sme mohli umiestniť mnoho psíkov do náhradnej starostlivosti,“ reagoval na vyjadrenie OZ hovorca mesta, pričom dodal, že v budúcnosti nevylučuje možnosť, aby vedenie útulku prešlo do rúk OZ Strážni anjeli alebo iného OZ, ktoré o túto prácu prejaví záujem.

Výpoveď od mesta správca ešte nedostal

Správca Zdeno Kluzáček, aj napriek svojím vyjadreniam naďalej zastáva starý post, no podľa slov hovorcu mesta, čoskoro dôjde k výmene správcu útulku. Výpoveď však Kluzáček od mesta ešte nedostal: „V súčasnosti sa nemôžem vyjadriť k ukončeniu pracovného pomeru,“ hovorí Baláž na záver.

Katarína Pružinová kamera, foto: kameraman 588

[color=#ff0000]­Súvisiaci text Žiarska čakáreň na smrť http://www.ziar24.sk/news.php?…

Správca útulku s karanténnou stanicou sa ospravedlnil
1
Galéria
utulok ZH
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM