Barbara Dallosová Správy

Spustnutý podchod sa zmení na nepoznanie, pribudnú aj infopanely: Verdikt vynesú Žiarčania

Cez náš jediný funkčný podchod by sa malo po novom prechádzať omnoho veselšie. Do ponurých stien sa pustia umelci. O motíve pritom môžete rozhodnúť aj vy.

Ilustračný obrázok k článku Spustnutý podchod sa zmení na nepoznanie, pribudnú aj infopanely: Verdikt vynesú Žiarčania
Zdroj: Dnes24.sk

Podchod popod hlavnú cestu je jedinou funkčnou stavbou tohto typu v meste. Minulé leto prešiel podchod rekonštrukciou. Dostal nový vonkajší plášť, ale aj zábradlia, madlá a osvetlenie na schodisku. Vstupného priestoru lemujúceho schody sa ujal vysokoškolák Miro, ktorý ho vyzdobil graffiti. Estetizácia vnútorných stien podchod ešte len čaká.

Pribudnú i tabule

Vďaka projektu, s ktorým prišlo O.Z. Za Žiar, by mali prebehnúť úpravy vnútorných stien podchodu mladými umelcami. V pláne sú cve celkom nové informačné tabule. Združenie získalo na projekt grant od Centra pre filantropiu a Nadácie BAUMIT – „Tu sa nám páči , tu chceme žit“.

,,Dotácia by mala byť vo výške približne 550 eur. Z týchto peňazí sa nakúpi materiál, farby, štetce, proste všetko potrebné pre umelcov a tiež dve informačné tabule. Na tých môžu bývať plagáty o podujatiach, materiály rôznych neformálnych skupín a podobne," vysvetľuje za iniciátorov projektu Dominika Švecová.

Plán, kde a ako budú informačné panely umiestnené, ešte združenie nemá. Bude závisieť i od víťazného návrhu podoby podchodu, s ktorým musí korešpondovať.

Zbierajú návrhy

V týchto týždňoch štartuje súťaž, do ktorej sa budú mladí umelci môcť prihlasovať so svojimi návrhmi. ,,Prioritnou témou je, že vo februári je 770. výročie udelenia mestských výsad, chceli by sme to tomu prispôsobiť, aby to bola akási spomienka alebo pamiatka, spojená s touto príležitosťou," hovorí o vízii Švecová.

Pri vyberaní víťazného motívu budú mať hlavné slov samotní obyvatelia mesta, a to verejným hlasovaním. ,,Potrebujeme najprv zozbierať návrhy, z ktorých by sa dalo vyberať. Predpokladám, že v decembri alebo januári by sa už mohlo hlasovať," dodáva na záver iniciátorka.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM