Barbara Dallosová Rôzne

Starosta neďalekej dedinky so zaujímavou výzvou: Nepredávajte rodičovské domy!

Obec v našom regióne sa v posledných rokoch uberá jasným smerom. Starosta má víziu a apeluje na obyvateľov, aby nepredávali domy po starých a prastarých rodičoch.

Ilustračný obrázok k článku Starosta neďalekej dedinky so zaujímavou výzvou: Nepredávajte rodičovské domy!
Zdroj: TASR

V obci Malá Lehota v okrese Žarnovica sa za posledné roky viac ako strojnásobil počet ubytovacích kapacít určených pre turistov a návštevníkov obce. Starostu Dušana Pacalaja tento trend teší, hovorí, že práve turizmus je jedným zo smerov, ktorým by sa mala obec uberať.

Akcie, počas ktorých je nátresk

Tomuto faktu nahráva aj jej poloha, obec leží v severnej časti pohoria Pohronský Inovec a jej okolie ponúka pre turistov množstvo trás a výhľadov. Okolitá príroda sem láka aj mnohých chalupárov. Okrem toho ročne do dediny pritiahne tisícky návštevníkov aj tradičné podujatie Gajdošské fašiangy, či akcia, ktorá svoju tradíciu ešte len zakladá – Zetor 25 Cup.

Počas oboch podujatí sú podľa Pacalaja tieto ubytovacie kapacity plne využité, preto vidí perspektívu aj v budovaní ďalších.

,,Apelujem na ľudí, ktorí majú domy po starých rodičoch a prastarých rodičoch, aby ich nepredávali, ale aby sa pokúsili z toho urobiť ubytovacie kapacity," podotkol s tým, že z desiatich lôžok sa podarilo zvýšiť v obci toto číslo na 35. „Môžem povedať, že sú čoraz častejšie a dlhšie využívané,“ dodal Pacalaj.

Pribudnúť by mohol skanzen

Turistov a návštevníkov však majú podľa Pacalaja do dediny prilákať aj ďalšie zaujímavosti – napríklad andezitové kamenné more pri vstupe do obce či jazvinská jaskyňa, ktorú chcú sprístupniť. Pacalaj má plány, že v budúcnosti by v dedine mohol vzniknúť aj skanzen lehotskej kultúry. Ten by chcel zriadiť v pôvodnom drevenom dome z roku 1860, ktorý sa v obci zachoval ako posledný a ktorý chce obec odkúpiť.

,,Tieto domy boli špecifické v tom, že to boli malinké domčeky o rozmeroch 5 × 5 metrov. V dome bola jedna miestnosť, kde sa spalo a žilo. Potom mal pitvor, teda predsieň, kde sa choval dobytok či hydina," priblížil Pacalaj. Domy mali slamenú strechu, hlinenú omietku a vymaľované boli haseným vápnom.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM