Barbara Dallosová Správy

Starosta prišiel s nápadom: Sedem okolitých obcí sa má spojiť, TU je dôvod!

Dediny v našom okrese si s vervou udržiavjú svoju identitu aj mnohrakosť. Jeden zo starostov ale prišlei s takýmto nápadom, ako pomôcť širšiemu regiónu.

Ilustračný obrázok k článku Starosta prišiel s nápadom: Sedem okolitých obcí sa má spojiť, TU je dôvod!
Zdroj: TASR

Aj rozvoju cestovného ruchu a podpore odpadového hospodárstva chce venovať pozornosť občianske združenie (OZ) Pohronská cesta, ktoré združuje obce v okolí Žarnovice a zástupcov súkromného sektora s cieľom získať štatút Miestnej akčnej skupiny (MAS).

Ako priblížil starosta Župkova a zároveň iniciátor tejto myšlienky Ján Tomáš, pokusy o založenie MAS, ktorá mala zahŕňať celé územie bývalého Žiarskeho okresu, neboli v predchádzajúcom programovacom období úspešné. V regióne Banskej Štiavnice vznikla úspešná Miestna akčná skupina Zlatá cesta so sídlom v Prenčove.

Pracujú na stratégii

,,Žiarsko si vytvorilo OZ Žiarska kotlina a jediní, ktorí sme v tomto regióne ostali, boli mestá a obce v Žarnovickom okrese," priblížil Tomáš.

Preto sa sedem zakladajúcich obcí rozhodlo založiť OZ Pohronská cesta, ktorej cieľom je získať štatút MAS. ,,Na základe výzvy Poľnohospodárskej platobnej agentúry na získanie finančných prostriedkov na spracovanie stratégie územia sme podali žiadosť a teraz čakáme, či budeme úspešní," vysvetlil Tomáš s tým, že práve stratégia je základným predpokladom na získanie štatútu MAS. Na stratégii už pritom podľa jeho slov členovia združenia pracujú.

Cestovný ruch, infraštruktúra, odpadové hospodárstvo

Či bude občianske združenie úspešné a získa štatút MAS, sa ukáže podľa Tomáša až v polovici budúceho roka. Ak sa to združeniu podarí, chce sa zamerať najmä na rozvoj cestovného ruchu a jeho infraštruktúry. ,,Druhou oblasťou je nakladanie s odpadom. Sústrediť sa však chceme nielen na komunálny odpad, ale aj na biologicky rozložiteľný odpad," dodal Tomáš s tým, že každá obec si pritom bude môcť presadzovať aj vlastné priority a potreby.

Manažérka MAS Zlatá cesta so sídlom v Prenčove Janka Bačíková uviedla, že prínosom MAS pre región sú nielen získané finančné prostriedky, ale aj nabudenie komunity a celkový rozvoj regiónu. ,,Najväčší prínos je v tom, že začali spolupracovať starostovia, podnikatelia, občianske združenia. Peniaze sú vždy dobré, ale dôležití sú ľudia, pretože ak nie sú ľudia a nedokážu s projektmi pomôcť a peniaze preinvestovať, tak je to potom zbytočné," dodala Bačíková.

OZ Zlatá cesta má štatút MAS od mája 2010. ,,Odvtedy sme na projekty prerozdelili približne 2,087 milióna eur. Peniaze išli na investičné projekty, ktoré sa realizovali v obciach ako ihriská, komunikácie, tržnice, zastávky, ihriská či verejné priestranstvá. Časť peňazí išla aj na marketingové a informačné aktivity," vysvetlila Bačíková.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM