Barbara Dallosová Šport

Štart sezóny vo veľkom štýle: Žiarčania bodovali v európskych metropolách, FOTO

Po oddychovom čase vhupli žiarski karatisti do súťažného procesu rovnými nohami. Vyrazili rovno na prestížne zahraničné turnaje...

Ilustračný obrázok k článku Štart sezóny vo veľkom štýle: Žiarčania bodovali v európskych metropolách, FOTO
11
Galéria
Zdroj: Karate Klub MŠK Žiar n. Hronom

Začiatok školského roka znamená pre mnohé športové kluby aj začiatok sezóny. Do boja o kovy sa po prázdninách pustili aj žiarski karatisti, a to hneď na zahraničných turnajoch.

Štart sezóny v Chorvátsku

Karate klub MŠK Žiar nad Hronom odštartoval sezónu na na medzinárodnom Zagreb Karate Cup 2017 (9.9.) kde nastúpili najskúsenejší kluboví športovci pod hlavičkou Slovenskej reprezentácie. Súťaž v Záhrebe bola nominačným turnajom pre kategórie kadetov a juniorov na Majstrovstvá sveta 2017 (Tenerife, Španielsko) a zároveň na Majstrovstvá Európy 2018 (Sochi, Rusko).

Žiarčania sú na silnú konkurenciu zvyknutí a inak to nebolo ani v tomto prípade. Medzi 733 pretekármi z 11 krajín sa však nestratili a domov si odniesli cenné pódiové umiestnenia. ,,Najviac sa darilo Dominike Veisovej, ktorá v kategórii junioriek do 48 kg obsadila 2. miesto a v ostaršenej kategórii starších junioriek skončila bronzová. Zdenko Vanka v kategórii juniorov do 68 kg našiel premožiteľa len vo finále a tak si domov odniesol striebro. Na stupne víťazov sa podarilo prebojovať aj Arisovi Nikolasovi Čelovi. V kategórii kadetov do 63 kg obsadil bronzovú priečku," vymenúva úspechy svojich zverencov tréner Ľubomír Striežovský.

Budapešť bola výzvou

Hneď o týždeň neskôr (16 – 17.9.) vyrážala žiarska zostava opäť za hranice, tentoraz na súťaž veľkého formátu u našich maďarských susedov. Svetovéhý pohár Budapest Open hostil až 1 200 pretekárov z 30 krajín sveta.

Ako vysvetlil žiarsky tréner, aj tu šlo Žiarčanom o postupové body na Majstrovstvá Európy a Majstrovstvá sveta, takže úroveň súťaže bola veľmi vysoká. V jednotlivých kategóriách nastúpili aj úradujúci majstri sveta, či Európy.

Prvý deň turnaja bol venovaný vekovým kategóriám nad 15 rokov. Tu mal Žiar viacerých zástupcov, no nakoniec sa v tvrdej konkurencii presadila len Nina Jelžová, ktorá ovládla kategóriu junioriek nad 59 kg a z turnaja si odniesla zlato. Druhý deň hneď v úvodných kategóriách súborných cvičeniach kata svoju prvú medzinárodnú súťaž za hranicami perfektne zvládol Jozef Šipkovský, ktorý v kategórii kata chlapci 8–9 roční vybojoval bronz. V kategóriách športový zápas kumite sa v kategórii 10–11 ročných dievčat do 40 kg darilo bronzovej Alexandre Kalamárovej a čerešničkou bola Natália Rajčanová, ktorá zdolala všetky svoje súperky v kategórii kadetiek do 54 kg.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM