Kultúra

Staručká fontána v parku opäť ožila: Peniaze sa našli vďaka City festu

Historický park Štefana Moysesa prechádza radikálnymi zmenami. Po osadení fitness prvkov, obnovení miniZOO, zavedením wifi, a povolenom rybolove aj bez rybárskeho lístku, sa obnovy dočkala aj historická fontána.

Ilustračný obrázok k článku Staručká fontána v parku opäť ožila: Peniaze sa našli vďaka City festu
Foto: DuPe -

V žiarskom parku Štefana Moyzesa dnes po niekoľkých desaťročiach opäť spustili miestnu fontánu. Park však prichádza aj s ďalšou novinkou – bezplatným wifi pripojením pre svojich návštevníkov.

Fontána prešla v uplynulých mesiacoch rozsiahlou rekonštrukciou, ktorú mesto financovalo z výťažku zo vstupného na hudobný festival City fest. Podľa hovorcu mesta Martina Baláža išlo približne o sumu 7000 eur.

Vymenila sa technológia, prívod vody a elektrickej energie, takisto aj opláštenie nádrže fontány,“ podotkol hovorca. Keďže park je národná kultúrna pamiatka, na rekonštrukciu dohliadal aj pamiatkový úrad.

Fontána pochádza ešte z 19. storočia, zachytávajú ju aj dobové materiály. V druhej polovici 20. storočia prešla rekonštrukciou a zmenilo sa aj hlavné teleso, ktoré teraz znázorňuje lupene kvetu.

Nevedeli sme nájsť záznamy, kedy presne prestala fungovať, no podľa starších to bolo niekedy na prelome 70. a 80. rokov minulého storočia,“ dodal Baláž.

Novinkou v parku je aj zdroj pitnej vody s kohútikom určený pre návštevníkov. Park sa totiž stal v posledných rokoch obľúbeným miestom milovníkov rekreačného behu. Samospráva preto verí, že ho ocenia.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM