Michal Majer Rôzne

Starý výťah môže ohroziť ľudský život!

Množstvo porúch a hrozba zrútenia sa! Zastaralé výťahy v desiatkach banskobystrických bytoviek doslova "požierajú" peniaze majiteľov bytov - tí totiž musia investovať stovky eur do rôznych opráv. Pritom však tieto často až štyridsaťročné za

(PR) Desiatky rokov staré výťahy v banskobystrických bytovkách sa často kazia. „Najčastejšie sa poruchy objavujú na rozvodových skriniach alebo sa ničia laná, ktoré držia kabínu,“ hovorí Zdeno Haring, ktorý sa zaoberá spravovaním a obnovou bytoviek. Najväčším problémom podľa neho je, že vlastníci bytov odkladajú komplexnú obnovu výťahov. „Je to jediná investícia v dome, ktorá neprináša úsporu peňazí. Je však zároveň veľmi dôležitá, pretože prináša vyššiu bezpečnosť obyvateľom panelákov, chráni ich zdravie,“ vysvetľuje. Práve vlastníci sa však v mnohých prípadoch rozhodnú starý výťah udržiavať početnými opravami. „Považujem to za plytvanie peniazmi. Akoby opravovali starú Škodovku – bude síce na nej možné voziť sa, ale nikdy nie bezpečne,“ dodáva Haring.

Technické normy podľa neho predpisujú pravidelné kontroly týchto zariadení. Ľahko sa však môže stať, že technici jednoducho zakážu výťah používať. „Stalo sa to nedávno v jednej z banskobystrických bytoviek. Toto by však malo byť až posledné riešenie, vlastníkom odporúčam nečakať na takýto zákaz.“ Úradné skúšky výťahu je potrebné podľa neho vykonať raz za 6 rokov a raz za tri roky musí zariadenie prezrieť pracovník servisnej organizácie. Výmena výťahu stojí zhruba 50 tisíc eur. Práce na jeho inštalovaní trvajú asi 3 až 4 týždne. „Odporúčam odhodlať sa na to a v záujme vlastnej bezpečnosti to na takýto čas bez výťahu vydržať,“ uzatvára Zdeno Haring.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM