Martin Károly Rôzne

Štátne dotácie na ,,solárko“ využilo necelých 2000 záujemcov

Podľa údajov komunikačného oddelenia Ministerstva hospodárstva SR v rámci Programu vyššieho využitia biomasy a slnečnej energie v domácnostiach bolo od 20. apríla 2009 do 15.júla 2010 schválených 2 423 žiadostí s dotáciami v celkovej sume 2, 375 mil

Zo schválených žiadostí bolo 1 998 na inštalácie slnečných kolektorov a 425 na kotly na biomasu. Z celkovej schválenej sumy 8 miliónov € sa tak za 15 mesiacov nevyčerpala ani tretina, Pritom už rok platí dvojnásobná dotácia vo výške až 200 eur na m2 absorbčnej plochy slnečných kolektorov. Informoval o tom riaditeľ THERMO |SOLARU Ing. Milan Novák.

,,Necelých 2000 schválených žiadostí o dotácie na kolektory je aj na slovenské pomery veľmi málo. Pritom bez dotácii by v čase krízy došlo k výraznému prepadu predaja. Odhadom 90 percent namontovaných slnečných kolektorov pre obyvateľstvo v súčasnosti využíva dotácie. Dúfame, že nová vláda si osvojí podporu obnoviteľných zdrojov energie (OZE) a bude pokračovať v politike dotácii pre tento najekologickejší zdroj energie. V opačnom prípade by došlo k drastickému prepadu využívania OZE, kde je Slovensko aj tak na chvoste v EU“, konštatoval M. Novák.

Poukázal nato, že v Nemecku od 12.7.2010 už nebudú ďalej dotované jednoduché solárne zariadenia na prípravu teplej vody v rodinných domoch, ktoré sa medzičasom stali už štandardom. Na druhej strane platí tam zákonná povinnosť pokryť určitú časť vlastnej spotreby tepla z obnoviteľných zdrojov energie v každej novopostavenej alebo rekonštruovanej budove avšak už bez dotácií. S cieľom stimulovať záujem sa budú ďalej dotovať v súčasnej dobe ešte stále menej efektívne ale perspektívne kombinácie solárnej prípravy teplej vody a podpory vykurovania, solárneho chladenia a výroby priemyselného tepla. Dotácie by mali ďalej povzbudiť už dnes efektívny, ale menej využívaný solárny ohrev teplej vody na bytových domoch.

,,V rámci programu „Zelená úsporám“ sa v Českej republike vyčlenilo na program zateplenia budov a využívania obnoviteľných zdrojov energie vyše 22 miliárd Kč, z ktorých sa doteraz vyčerpalo cca 5,5 miliárd, Aj tam rozbeh programu bol veľmi pomalý. Postupným zlepšovaním podmienok pre získanie dotácie a hlavne rastúcou popularitou tohto programu medzi obyvateľstvom sa čerpanie dotačných prostriedkov v poslednom období mimoriadne zrýchľuje. Ak vyčerpanie prvej miliardy trvalo takmer rok, tak posledná miliarda sa vyčerpala za 18 dní. Pritom rozhodujúcu časť prostriedkov vyčlenených na teplo z obnoviteľných zdrojov energie sa čerpá práve na solárne zariadenia.Dúfajme, že aj na Slovensku zažijeme podobný vývoj záujmu o dotované solárne zariadenia ako sme toho svedkami v súčasnej dobe v Čechách“, povedal M.Novák.

Dodal, že pre občanov je v súčasnosti kúpa dotovanej solárnej zostavy na prípravu teplej vody najvýhodnejšou za posledných 15 rokov. Ceny sú po predchádzajúcom poklese prijateľné a navyše výslednú cenu solárnej zostavy zlacňuje v SR podpora. Táto situácia však dlho nepotrvá. Na svetových burzách medziročne vzrástli ceny medi a ďalších kovov. Je len otázkou času, kedy budú výrobcovia nútení premietnuť rast cien vstupov do realizačných cien. Taktiež nie je jasné, či sa nájdu ďalšie finančné zdroje na dotácie po vyčerpaní vyčlenenej čiastky.

Štátna dotácia pokryje približne 30 % z konečnej ceny malej solárnej zostavy na prípravu teplej vody na kľúč aj s montážou, pričom počas praxou potvrdenej životnosti na úrovni 30 rokov sa solárny systém pri predpokladanom raste cien energií niekoľkokrát zaplatí. „Kedy sa zaplatí zdroj tepla na fosílne palivo, ak toto musíme neustále kupovať“, pýta sa M. Novák. Solárne zariadenie pritom ušetrí až 70% z nákladov na prípravu teplej vody pre domácnosti. Najlacnejší certifikovaný solárny systém pri dodávke na kľúč od THERMO|SOLARU stojí po započítaní štátnej dotácie iba 2320 eur. Slúži na prípravu teplej vody v rodinných domoch, má 200 l zásobník a je určený pre 2–3 osoby.

Upozornenie: Správa obsahuje komerčné informácie

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM