Martin Károly Kremnica

Kremnici stále odmietajú vydať lesy. Primátorka krúti hlavou, prečítajte si jej reakciu!

Sedemnásťročný spor Kremnice a štátneho podniku Vojenské lesy a majetky o 650 hektárov lesa skončil víťazstvom mesta na Krajskom súde v Žiline. Proti rozsudku sa už nebolo možné odvolať. Štátny podnik napriek tomu lesy nevydal. Podal dovolanie na Najvyšší súd.

Ilustračný obrázok k článku Kremnici stále odmietajú vydať lesy. Primátorka krúti hlavou, prečítajte si jej reakciu!
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Krajský súd v Žiline ešte vlani v novembri rozhodol, že Vojenské lesy a majetky SR, š. p. Pliešovce, musia mestu Kremnica do 30 dní od právoplatnosti rozsudku vydať Rovnú horu, lesy v katastrálnom území Sklené s rozlohou takmer 650 hektárov.

Keďže sa proti rozsudku krajského súdu nebolo možné odvolať, štátny podnik podal ešte 22. novembra 2012 na Najvyššom súde (NS) SR dovolanie a žiadosť o predbežné opatrenie, aby predmetný majetok mestu nemusel vydať až do rozhodnutia súdu.

Štátna schizofrénia

Vojenské lesy a majetky SR, š. p. Pliešovce kompetenčne spadajú pod Ministerstvo obrany SR. „Zaujímavé je, že Ministerstvo obrany sa nikdy nebránilo v tomto súdnom spore a rešpektovalo nároky mesta, narozdiel od Vojenských lesov a majetkov š.p., ktorý neustále hľadal spôsob ako predlžovať tento súdny proces,“ komentuje spor primátorka Kremnice Zuzana Balážová.

Podľa nej často hlavný odporca často využíval obštrukcie. „Môžem povedať, že ich právny zástupca sa nedostavil na súd. Z desiatich pojednávaní prišiel iba raz,“ opisuje súdny spor ďalej primátorka.Práve preto podľa nej súdny proces trval 17 rokov.

Celý rozhovor s primátorkou si pozrite vo videu.

Vojenské lesy: Okresný súd a Krajský súd vydali nezákonné rozhodnutie

Ako potvrdil generálny riaditeľ Vojenských lesov Ján Jurica, nehnuteľnosti, ktoré boli predmetom súdneho konania, mestu Kremnica odovzdané neboli z dôvodu, že podnik považujú rozhodnutie Okresného súdu v Martine, ako aj rozhodnutie Krajského súdu v Žiline za nezákonné.

Vzhľadom na to, že Vojenské lesy a majetky SR, š. p., považujú Rovnú horu aj naďalej za majetok štátu a nie za majetok mesta Kremnica, proti rozhodnutiu Krajského súdu v Žiline podali mimoriadny opravný prostriedok na Najvyšší súd SR a návrh na odklad vykonateľnosti tohto rozhodnutia,“ priblížil Jurica pre kremnica.sk

Paradoxy doby

Je pre nás paradoxné, že štátny podnik nechce rešpektovať rozhodnutie súdu,“ komentuje reakciu Vojenských lesov Balážova. „Pochopila by som to asi skôr, keby to bol nejaký súkromný subjekt,“ dodáva.

Veľkú časť mestského rozpočtu Kremnice tvorí príjem z mestských lesov. Získanie Rovnej hory by podľa primátorky tento príjem zvýšil. O tieto pozemky prišlo mesto v roku 1947.

Zuzana Balážová o súdnom spore mesta a vojesnkých lesov o Rovnú horu
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM