Rôzne Správy

Štiavnica Mestom kultúry 2019: Titul oslávi vo veľkom štýle

Banská Štiavnica je historicky prvým Mestom kultúry Slovenskej republiky. Rok svojho úradovania s týmto titulom otvorí bohatým programom.

Ilustračný obrázok k článku Štiavnica Mestom kultúry 2019: Titul oslávi vo veľkom štýle
Zdroj: TASR

Slávnostným ceremoniálom na Námestí sv. Trojice v Banskej Štiavnici a inscenovaným výkupom príbehov obyvateľov mesta na účel ich umeleckého stvárnenia odštartuje 19. januára historicky prvé Mesto kultúry Slovenskej republiky.

Rodinné striebro

Reprezentačný program Rodinné striebro je úvodným podujatím celoročného projektu, ktorého cieľom je umelecky zachytiť skutočnú hodnotu Štiavničanov, ich mesta a histórie, oživiť ich záujem o kultúrno-spoločenské dianie a vytvoriť nové priestory na kultúrne vyžitie.

Rodinné striebro v réžii Jany Mikitkovej bude akousi kultúrnou burzou, pričom v centre záujmu sú obyvatelia Štiavnice a ich príbehy, ktoré majú pre vnímavého umelca cenu rodinného striebra.

„Štiavničania možno považujú svoje príbehy za obyčajné. Ale pre nás sú veľmi inšpirujúce,“ zdôrazňuje spoluautor programu Ján Fakla.

Okrem miestnych rodín, ktoré sa už o svoje príbehy podelili, sa v programe predstavia aj jednotliví autori projektu Mesto kultúry SR 2019 a legendárni štiavnickí hudobníci, ktorí vytvorili nové zoskupenie Almázia. Tento výraz je zároveň spoločným názvom všetkých aktivít projektu Mesta kultúry SR 2019.

Príbehy sa budú zbierať celý rok

Zbieranie príbehov Štiavničanov bude prebiehať po celý rok. Postupne z nich vzniknú rôzne umelecké formy za prispenia vyše stovky pozvaných umelcov, ktorých prezentácia je súčasťou bohatého programu Mesta kultúry.

,,Príbeh je v každom z nás. A keď si ich ľudia dokážu vyrozprávať, majú k sebe bližšie. A to by som si pre Štiavnicu želala: Aby ľudia stáli pri sebe – či im život nadelí radostné chvíle alebo zlé. To je dôležité nielen v živote, ale aj z hľadiska rozvoja mesta,“ uviedla v tejto súvislosti primátorka Nadežda Babiaková.

Banská Štiavnica získala titul Mesto kultúry SR 2019 projektom Renovácia identity, ktorý vznikol v priebehu ročnej intenzívnej spolupráce predstaviteľov mestskej a nezávislej kultúry dlhodobo pôsobiacich na území mesta. Projekt Mesto kultúry SR je programom Fondu na podporu umenia, ktorého cieľom je podpora dlhodobo udržateľného rozvoja miestnej kultúry a umenia a tiež spolupráce miest s neziskovým sektorom, samosprávou a štátnymi inštitúciami.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM