Katarína Reiterová Správy

Štiavničania vyhrali. Vlak ostáva, premávať však už nebude ako predtým

Štiavničania môžu byť spokojní. Až 14 762 občanov, ktorí sa podpísali pod petíciu za zachovanie štiavnickej Anče môžu tlieskať. Minister Počiatek pristúpil na kompromis a vlak ponechal. Premávať však bude iba štyrikrát za deň.

Ilustračný obrázok k článku Štiavničania vyhrali. Vlak ostáva, premávať však už nebude ako predtým
Zdroj: TASR

S kompromisom, ktorý počíta s polovičnou redukciou vlakov medzi Banskou Štiavnicou a Hronskou Dúbravou prišiel v pondelok do mesta UNESCO minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD). Ak vlaky dnes jazdia z mesta a do mesta sedem až osem ráz za deň, po redukcii budú spojenie zabezpečovať štyri spoje. S navrhovaným obmedzením je spokojné aj vedenie mesta.

Vlaky budú takto jazdiť jeden rok, potom dôjde k prehodnoteniu vyťaženosti liniek. Od toho sa bude odvíjať ďalšia budúcnosť vlakových spojení,“ povedal minister. Na kompromis došlo aj preto, že mesto má problémy i s autobusovými spojmi, a to najmä v zime, keďže sa nachádza v kopcovitom teréne.

Za zachovanie vlakového spojenia bojovali obyvatelia mesta už od leta, kedy železnice zverejnili návrh nového grafikonu, ktorý mal platiť od 9. decembra tohto roku. Petíciu za 44 dní jej trvania podporilo celkom 14 762 občanov najmä zo Štiavnice a jej okolia.

Členka petičného výboru Jana Kuzmová vyjadrila s dosiahnutou dohodou spokojnosť. „Na druhej strane ale veríme, že mesto spracuje opatrenia na zefektívnenie dopravy a tiež dúfame, že aj samotní občania začnú vlakovú dopravu viac využívať,“ uviedla Kuzmová. K tomu sa po stretnutí s ministrom zaviazala aj primátorka Nadežda Babiaková

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM