Rôzne Správy

Štiavnická kalvária na roztrhanie: Ešte viac turistov, čaká ju ďalšia rekonštrukcia

Po veľkej obnove láka kalvária nad mestom ešte viac turistov. Ich náporom ale trpia chodníky. Na kalvárii sa v týchto dňoch opäť pracuje.

Ilustračný obrázok k článku Štiavnická kalvária na roztrhanie: Ešte viac turistov, čaká ju ďalšia rekonštrukcia
Zdroj: TASR

Banskoštiavnickú kalváriu, ktorá sa teší čoraz väčšej obľube u návštevníkov mesta, ani tento rok neminú rekonštrukčné práce. Predseda Kalvárskeho fondu a mestský poslanec Martin Macharik uviedol, že v areáli sa tento rok zamerajú najmä na rekonštrukciu chodníkov a bezpečnostných prvkov, reštaurovanie sôch a oltárov.

Schody, sochy i chodníky

Ako uviedol, v týchto dňoch sa už na kalvárii pracuje. Aj keď bola v minulom roku dokončená hlavná etapa obnovy tohto barokového komplexu, práce na obnove niektorých prvkoch stále pokračujú.

,,Je to ako stredoveký hrad, vždy tam bude čo robiť. Pokračujeme v prácach, ktoré neboli také akútne a neblokujú celkové využitie kalvárie," skonštatoval Macharik.

Tento rok podľa jeho slov zreštaurujú fresku v objekte Sväté schody, ale aj ďalšie sochy a oltáre. ,,Čo nás ešte čaká, je rekonštrukcia chodníkov a bezpečnostných prvkov, pretože veľkou návštevnosťou chodníky trpia," poznamenal. Poslanci vo štvrtok na rokovaní mestského zastupiteľstva schválili združeniu dotáciu vo výške 1050 eur, ktorú použijú na úpravu vstupného chodníka.

Macharik dodal, že v celom areáli je viac ako 1200 metrov chodníkov a približne 400 metrov zábradlí v náročnom teréne, čo sa premieta aj do náročnejšej obnovy, či už po finančnej, ale aj realizačnej stránke.

Po obnove prichádza ešte viac turistov

Problémom naďalej ostáva časť cesty pod kalváriou, ktorá je znečisťovaná z priľahlých pozemkov. ,,Pred kalváriou, mimo územia, ktoré spravujeme, sa nachádza mestský pozemok, ktorý je dlhodobo podmáčaný potokom a zvyškami z poľnohospodár­stva. Približne 80 000 návštev­níkov, ktorých tento rok čakáme, musí cez túto prekážku prejsť. Myslím si, že to je nedôstojné a že by sa mal ten pozemok opraviť," priblížil.

S požiadavkou riešiť situáciu sa už podľa Macharika obrátilo združenie aj na samosprávu, mesto však zatiaľ situáciu neriešilo. Primátorka Nadežda Babiaková potvrdila, že tento rok na to v mestskom rozpočte finančné prostriedky nie sú. Podľa jej slov je však potrebné zistiť, z čoho a akým spôsobom znečistenie vzniká, a koľko by riešenie tohto problému stálo.

Na kalvárii očakávajú podľa Macharika tento rok približne 80.000 návštev­níkov. ,,Máme prihlásených veľmi veľa individuálnych pútí cez rôzne farské spoločenstvá, čo nebývalo,„ podotkol. Veľký záujem zo strany verejnosti podľa neho súvisí aj s dokončením obnovy komplexu. ,,Dokončenie sa vlani prejavilo aj vo veľkom dopyte po návštevnosti,“ dodal Macharik.

Pozrite si video z otvorenia Horného kostola banskoštiavnickej kalvárie po rekonštrukcii.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM