Barbara Dallosová Kultúra

Štiavnická knižnica sa po rokoch vracia do centra: Lákať bude aj na podujatia

Po rokoch na sídlisku sa knižnica vracia do historického centra. Od staronového miesta si mesto sľubuje aj vyššiu návštevnosť. V podkroví budovy má podľa primátorky vzniknúť priestor na kultúrne podujatia.

Ilustračný obrázok k článku Štiavnická knižnica sa po rokoch vracia do centra: Lákať bude aj na podujatia
Zdroj: TASR

Banskoštiavnická mestská knižnica sa po siedmich rokoch opäť vrátila do centra mesta. V zrekonštruovaných priestoroch Rubigallovho domu ju môže verejnosť oddnes navštíviť každý pracovný deň.

Na sídlisku návštevnosť klesla

Knižnica v objekte sídlila aj v minulosti, pred rokmi ju však pre rekonštrukciu presťahovali na sídlisko Drieňová, kde mala zriadené oddelenie pre deti. Podľa Kataríny Kissovej, poverenej riadením knižnice, sa premiestnenie knižnice odrazilo aj na jej návštevnosti. Od presťahovania si preto sľubuje aj zvýšenie návštevnosti.

,,Počet návštevníkov a celkovo aj používateľov sa znížil. Na Drieňovej knižnicu využívali len miestni a sporadicky nejakí študenti, ktorí veľmi súrne potrebovali knihy. Na druhej strane sme však mali zvýšený počet detských čitateľov, keďže sme sídlili v budove miestnej školy," zhodnotila Kissová.

Podkrovie na kultúrne podujatia

Presťahovanie knižnice tak Kissová víta, priestory v centre mesta sú podľa nej najlepšou voľbou, no uvítali by ešte priestory, kde by mohli organizovať väčšie podujatia. Primátorka Banskej Štiavnice Nadežda Babiaková potvrdila, že na tieto účely bude slúžiť kompletne zrekonštruované podkrovie objektu.

,,Som veľmi rada, že sa podarilo knižnicu vrátiť do centra a vytvoriť tam pekné, pomerne veľké, priestory pre knižnicu a kultúrne podujatia. Máme veľké podkrovie, ktoré je hotové a môžu sa v ňom robiť podujatia akéhokoľvek charakteru," podotkla v tejto súvislosti.

V obnove objektu chce podľa jej slov samospráva pokračovať aj naďalej. Na druhom poschodí by mali meniť podlahy, priestory vymaľovať, no a rekonštrukcie sa dočká aj fasáda. Mesto na tento účel získalo dotáciu z ministerstva kultúry. ,,Verím, že sa nám podarí do nejakých dvoch rokov skompletizovať túto rekonštrukciu," dodala Babiaková s tým, že v objekte by malo v budúcnosti sídliť oddelenie regionálneho rozvoja mestského úradu, ktoré sa v súčasnosti nachádza v Belházyovskom do­me.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM