Správy

Štiavnický živý šach NEBUDE: Ako to mesto vidí so Salamandrovými dňami?

Obľúbené podujatia zvykne prilákať do historického mesta aj tisíce ľudí. Živý šach už druhý rok po sebe dostane stopku.

Ilustračný obrázok k článku Štiavnický živý šach NEBUDE: Ako to mesto vidí so Salamandrovými dňami?
Zdroj: TASR

Mesto Banská Štiavnica muselo už druhýkrát zrušiť obľúbené podujatie Štiavnický živý šach, ktoré sa malo uskutočniť 10. júla. Dôvodom je rovnako ako v roku 2020 pandémia nového koronavírusu. Potvrdil to vedúci oddelenia kultúry, športu a mediálnej komunikácie banskoštiavnického mestského úradu Rastislav Marko.

Masová akcia

Mesto zrušenie Štiavnického živého šachu vysvetľuje aktuálnym nastavením protipandemických opatrení. Na podujatí sa spravidla zúčastňuje niekoľko tisíc ľudí, ktorí sa voľne pohybujú po banskoštiavnickom námestí. Podľa Marka by na hromadnom podujatí tohto typu mali podľa nariadení návštevníci sedieť a ak sa voľne pohybujú, priestor musí mať špeciálne zriadené vstupy a výstupy, pričom nemôže dochádzať k interakcii medzi účinkujúcimi a návštevníkmi.

Štiavnický živý šach sa naposledy na banskoštiavnickom Námestí svätej Trojice uskutočnil v roku 2019, keď podujatie oslavovalo svoje 15. jubileum. Pri tejto príležitosti si na nadrozmernej šachovnici so zaviazanými očami zmerali sily šachoví veľmajstri Sergej Movsesjan a Gergely Aczél.

Čo so Salamandrom

Pandémia počas leta pravdepodobne ovplyvní aj ďalšie obľúbené podujatia, ktoré sa každoročne organizujú v Banskej Štiavnici.

Nezabudnuté remeslá, ktorých 21. ročník je venovaný ľudovej mágii a mýtom v slovenských tradíciách, by sa mali koncom júla uskutočniť v podobnom režime ako vlani, v obmedzenej podobe pravdepodobne budú i Salamandrové dni. „Nepredpokladám, že by Salamandrové dni boli v režime spred pandémie,“ uviedol Marko. Dodal však, že definitívne rozhodnutie o slávnostiach ešte nepadlo.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Zostaňte v obraze! Najčerstvejšie správy zo Slovenska

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM