Barbara Dallosová Rôzne Správy

Stovky Kremničanov zostali bez elektriny: Čo sa vlastne stalo?

Na niekoľko minút ostalo bez šťavy 1 600 odberných miest. Dodávateľ elektriny poruchu stále odstraňuje.

Ilustračný obrázok k článku Stovky Kremničanov zostali bez elektriny: Čo sa vlastne stalo?
Zdroj: Stredoslovenská distribučná

Rozsiahla odstávka elektriny nepríjemne prekvapila mnohých Kremničanov (13.7.). Ako potvrdil dodávateľ elektrickej energie, porucha ráno krátko pred pol ôsmou odstavila 1600 odberných miest. Niekoľko desiatok odberných miest je bez elektriny ešte i v týchto chvíľach.

,,Hneď, ako sme zaznamenali výpadok, začali sme pátrať po príčine. Naši dispečeri postupne zapínali časti vedenia, aby zistili, či vedenie zostane zapnuté, alebo sa automaticky vypne. Lebo ak sa automaticky vypne, značí to problém. Takto sa im podarilo do troch minút zapojiť 1 400 odberateľov, čiže po troch minútach bolo bez elektriny už len 200 odberných miest," ozrejmuje hovorca Stredoslovenskej distribučnej a.s. Miroslav Gejdoš.

Ako vysvetľuje Gejdoš, problém technici našli v obci Lúčky. Išlo o strom, ktorý vyvrátil vietor a jeho konáre spadli na elektrické vedenie. Konáre mali podľa dodávateľa elektriny poškodiť podperné stĺpy, pričom jeden stĺp spadol úplne a okrem odstránenia konárov bolo potrebné ho vymeniť.

Aby nedošlo k pádu ďalších konárov, zohnali sme pilčíkov a následne sa začalo sa s výmenou stĺpa. ,,O jednej hodine sa podarilo prezásobiť aj ďalších odberateľov a zostalo vypnutých už len 60 odberateľov, ktorí už sme nemali odkiaľ prezásobovať. Tieto odberné miesta zostanú vypnuté až do odstránenia poruchy. Vzhľadom na náročnosť zásahu sa nepodarilo celú poruchu odstrániť v pondelok, avšak dnes by sa už malo všetko vyriešiť a aj týchto ostatných odberateľov zapnúť," dodáva Gejdoš.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM