Barbara Dallosová Správy

Štrajk žiarskych učiteľov? Rodičia, radšej pozrite vopred, či zobrať na pondelok dovolenku!

K štrajku učiteľov sa hlásia niektoré zo škôl v Žiari nad Hronom. Aký spôsobom sa školy zapoja, rozhodujú samy. Zisťovali sme, čo to znamená pre žiarskych rodičov.

Ilustračný obrázok k článku Štrajk žiarskych učiteľov? Rodičia, radšej pozrite vopred, či zobrať na pondelok dovolenku!
Zdroj: TASR

Do štrajku, v pondelok 25. januára, sa zapoja viacerí slovenskí učitelia. Štrajk zatiaľ oficiálne potvrdili aj dve školy v Žiari nad Hronom – Základná umelecká školy (ZUŠ) Zity Strnadovej-Parákovej a Základná škola na Ul. Dr. Janského, takzvaná jednotka.

O tom, akou formou sa učitelia do štrajku zapoja, rozhodujú vedenia jednotlivých škôl. Ani na jednej z tých žiarskych sa nezapojil celý pedagogický kolektív.

Premýšľajú nad utorkom

,,Zapojilo sa len niekoľko našich učiteľov. Najväčšia prekážka u nás je ale to, že práve na pondelok sme mali naplánovaný koncert, ktorý nemožno presunúť. Je teda pravdepodobné, že pôjdeme do štrajku v utorok," uviedla riaditeľka žiarskej ZUŠ-ky Dana Kravecová s tým, že posledné slovo padne po dohode, ktorá ešte medzi pedagógmi prebehne.

Deti z tejto školy zostanú doma

Na jednotke už konečný verdikt týkajúci sa pondelkového štrajku padol. Škola brány zatvorí úplne, rodičov už o tom informuje i na svojich webových stránkach.

,,Naša škola bude v pondelok zatvorená z prevádzkových dôvodov, keďže nevieme zabezpečiť chod školy ani v inom režime, ako vo vyučovacom. To znamená, že sa v ten deň nevieme o deti postarať ani tak, že by sme ich len strážili," uviedol riaditeľ školy Marek Baláž.

Ako potvrdil Baláž, dôvodom zavretia brán školy je štrajk. Na jednotke sa podľa jeho slov priamo do ostrého štrajku zapojilo zatiaľ 19 učiteľov.

Utorok je otázny

Či si žiaci žiarskej základky predĺžia víkend nielen o pondelok, ale i utorok, zatiaľ nevedno. Vedenie školy ešte situáciu zvažuje.

,,Utorok môžeme byť zatvorení, môžeme byť otvorení tak, že budeme učiť, alebo môžeme byť otvorení tak, že sa len budeme starať o deti. Toto v tejto chvíli ešte neviem povedať, rozhodneme sa počas nasledujúcich dní," vysvetlil Baláž a dodal, že vzniknutá situácia vedenie školy mrzí a cieľom nie je spraviť z rodičov rukojemníkov, ale docieliť zlepšenie situácie v školstve.

Situácia sa mení z hodiny na hodinu. Školy zverejňujú aktuálne oznamy na svojich oficiálnych webových stránkach.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM