Peter Handzuš Rôzne

Stredné školy sa môžu prihlásiť do európskej prekladateľskej súťaže

Slovenské stredné školy sa od štvrtka (1.9.) môžu hlásiť do prekladateľskej súťaže Juvenes Translatores (z latinčiny „Mladí prekladatelia“), ktorú už po piaty raz organizuje Európska komisia. TASR o tom informovala Ingrid Ludviková z mediálnej sekcie

Súťaž propaguje výučbu jazykov v školách a prekladateľskú profesiu,“ uviedla eurokomisárka pre vzdelávanie, kultúru, viacjazyčnosť a mládež Androulla Vassiliou. „Znalosť jazykov môže otvárať obzory v prospech poznania iných kultúr a zlepšuje možnosti nájsť si zamestnanie,“ dodala.

Zápis potrvá do 20. októbra. Po jeho skončení sa zo všetkých zaregistrovaných škôl metódou náhodného výberu určia tie, ktoré sa zúčastnia súťaže 24. novembra tohto roku. Koľko stredných škôl sa súťaže môže zúčastniť, určuje v každej krajine počet kresiel, ktoré bude mať daná krajina od roku 2014 v Európskom parlamente. Zo Slovenska bude teda vylosovaných 13 škôl. Každá z nich môže do súťaže prihlásiť najviac päť žiakov. Školy môžu prihlásiť žiakov narodených v roku 1994. Témou tohtoročných textov na preklad je dobrovoľníctvo pri príležitosti Európskeho roka dobrovoľníctva. Registračný formulár je vo všetkých 23 úradných jazykoch EÚ dostupný na webovej stránke súťaže: http://ec.europa.eu/translatores/.

Študenti majú za úlohu preložiť za dve hodiny jednostranový text z jazyka, ktorý si z 23 úradných jazykov vyberú, do ktoréhokoľvek iného úradného jazyka. Celkom ide o 506 kombinácií. Napríklad v uplynulom ročníku študenti slovenských škôl siahli celkom po deviatich jazykových kombináciách, pričom najčastejšie prekladali z angličtiny, nemčiny a francúzštiny do slovenčiny. Nechýbali však ani preklady zo španielčiny a maďarčiny do slovenčiny a preklady zo španielčiny, slovenčiny, nemčiny a angličtiny do maďarčiny.

Zapojiť sa môžu žiaci akejkoľvek národnosti za predpokladu, že navštevujú školu, ktorá sa nachádza v členskom štáte EÚ. V minulom roku sa súťaže zúčastnilo vo všetkých krajinách EÚ celkom 2800 žiakov. Ich preklady ohodnotia prekladatelia Európskej komisie, ktorí vyberú jedného víťaza z každej krajiny. Všetci víťazi budú v marci 2012 pozvaní do Bruselu, kde si prevezmú ocenenia.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM